Comunicat de presa – SNV 2017


Comunicat de presa, 15.05.2017

Cand vrei sa faci ceva bun si poti sa faci acel lucru, ce te retine de la a-l si face? Mii de voluntari din toata tara v-ar putea da sute de motive pentru care ei nu se opresc intre gand si actiune si, mai mult decat atat, uneori si daca nu pot foarte usor, vointa lor este suficient de mare, incat sa gaseasca solutii. Om cu om, actiune cu actiune. Zambet cu zambet. Despre acesti oameni este SNV in fiecare an. Despre voluntarii frumosi si sarbatorirea lor! Anul acesta #SNV2017 aduna impreuna cel putin 5000 de voluntari care vor ajunge la peste 20.000 de beneficiari prin activitatile lor.


Luni, 15 mai, incepe Saptamana Nationala a Voluntariatului #16 (SNV), sarbatorita in intreaga tara de organizatii si institutii publice care implica voluntarii in serviciile pe care le ofera comunitatilor din care fac parte. SNV este un eveniment anual initiat si coordonat de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Anul acesta, SNV se desfasoara in perioada 15-21 mai 2017, si reuneste peste 200 de evenimente diverse, in peste 50 de localitati mai mari sau mai mici din tara, care sarbatoresc voluntariatul prin diverse actiuni publice de voluntariat, actiuni de promovare a voluntariatului, evenimente de recunoastere a meritelor voluntarilor organizate de partenerii SNV.
Mesajul SNV din acest an, desi sub forma de intrebare – “Poti. Vrei. Dar faci?” – invita pe toata lumea la actiune, la a transpune gandurile, dorintele, asteptarile pe care le avem privind schimbarea de langa noi – in fapte concrete, in actiuni pe care noi ALEGEM sa le realizam, cu puterile noastre, singuri sau in echipe de oameni care cred in aceleasi valori si care nu asteapta ca altcineva sa vina sa le rezolve problemele, supararile, lipsurile sau nedreptatile. Ei isi sufleca manecile, se organizeaza, cauta in stanga si in dreapta resurse, sprijin, noi voluntari si muncesc necontenit ca visele lor sa devina realitate. Astfel, ei – voluntarii – creeaza lumea din jurul lor, la propriu. ALEG sa o faca mai frumoasa, mai buna, mai cinstita, mai senina, chiar si atunci cand asta nu este deloc usor. Miile de voluntari SNV2017 aleg, in aceasta saptamana si dincolo de ea, sa nu mai fie doar oameni nemultumiti, stresati, dezorientati sau plictisiti, ci sa fie si VOLUNTARI, care pot, vor dar si FAC ceva!
Activitatile inscrise in calendarul saptamanii (http://snv.saptamanavoluntariatului.ro/calendar) acopera si anul acesta o paleta extrem de larga de categorii. Se vor desfasura dezbateri, colecte, cursuri, workshop-uri, expozitii, prezentari, actiuni de explorare a mediului inconjurator si a spatiilor urbane, campanii de prevenire si informare, care promoveaza activitati sportive, un stil de viata sanatos, muzeele, integrarea, incurajeaza lectura si cultura in general, colaborarea intergenerationala, invatarea continua si mai presus de toate, voluntariatul. Ne bucura sa observam anul acesta un numar crescut de institutii publice in randul partenerilor locali ai SNV (DGASPC, primarii, biblioteci, muzee), ceea ce arata deschiderea acestora spre cetateni si implicarea mai activa a acestora in sprijinirea grupurilor aflate in nevoie.
Rolul principal in aceasta saptamana este jucat de catre fiecare din voluntarii implicati. Pentru a-i cunoaste mai indeaproape, i-am invitat sa se prezinte. Pentru a intelege ce ii determina sa contribuie in comunitatile lor, ce anume ii muta de la un gand sau o dorinta la fapta propriu-zisa de voluntariat, vom colectiona o serie de mesaje video, disponibile online in zilele urmatoare pe www.portretdevoluntar.provobis.ro.


SNV este un eveniment national anual, care are loc in a treia saptamana a lunii mai, menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. Evenimentul este initiat si coordonat la nivel national de Pro Vobis si este organizat de partenerii locali ai evenimentului, la nivelul fiecarei comunitati implicate.
Initiata in anul 2002, SNV a ajuns anul acesta la cea de-a saisprezecea editie, fiind, in acest rastimp, un reper anual important pentru organizatii si institutii care implica voluntari in toata tara, alaturi de Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) si Ziua Internationala a Managerilor de Voluntari (5 nov.), de asemenea sarbatorite in Romania. SNV a pornit ca un model preluat din tari cu traditie in astfel de evenimente, precum SUA, Canada sau UK, care a fost promovat de Pro Vobis in cadrul retelei centrelor locale de voluntariat si care a fost dezvoltat apoi, an de an, pana la amploarea sa actuala. De la inceputurile sale modeste – cu cca 100 de voluntari implicati in 10 localitati – SNV se mandreste in ultimii ani cu aproape 10.000 de voluntari implicati anual de peste 100 de parteneri din peste 80 de localitati urbane si rurale, acoperind aproape toate judetele tarii.
Pentru calendarul evenimentelor si alte detalii va rugam sa accesati www.saptamanavoluntariatului.ro sau sa ne contactati la snv@provobis.ro, mobil 0755 045 104.