Peste 5000 de ore de voluntariat într-o săptămână – Bilanț SNV 2020 – Comunicat de presă

Mai mult ca oricând, Pro Vobis împreună cu partenerii săi, organizații din toată țara, a demonstrat în cadrul Săptămânii Naționale a Voluntariatului de anul acesta că depinde de noi să nu ne dăm bătuți, să îi ajutăm pe cei de lângă noi, să ne implicăm, să aducem schimbarea în orașele și satele noastre.

Sloganul ediției, ”Depinde de mine”, s-a adresat nu doar voluntarilor, organizațiilor și instituțiilor, ci și tuturor cetățenilor care pot contribui la binele comunităților în care trăiesc, dar și al întregii umanități. Voluntariatul este unul dintre motoarele comunității pe timp de criză, dar și pe timp de liniște și este un exemplu pentru societate.

În 7-13 septembrie 2020 a avut loc cea de-a 19-a ediție a SNV, care a avut tema Orașe și comunități durabile. Chiar și în condițiile de anul acesta, organizații din toată țara, adică peste 100 de parteneri locali, s-au mobilizat împreună cu voluntarii lor și au organizat activități de voluntariat, dar și de informare pe tema locuirii. 46 de organizații au participat pentru prima oară, ceea ce arată că tot mai mulți oameni sunt dornici sa facă bine pentru cei din jurul lor și vor sa se implice în dezvoltarea comunității.

Cele 176 de activități au mobilizat 1854 voluntari de toate vârstele, din 65 de localități, iar aceștia s-au implicat în activități diverse, de la ateliere artistice, de public speaking, de grădinărit, la acțiuni de informare online și offline, dar și acțiuni de ajutorare. Ediția a 19-a a fost una de succes și dacă luăm în considerare cele peste 5000 de ore de voluntariat însumate de aceștia.

Comunitățile și orașele sunt formate din oameni, și atunci când unii dintre ei sunt în nevoie, ceilalți pot interveni să îi ajute, prin acțiuni sau sprijin concret. Acest lucru l-au transmis și voluntarii prin acțiunile de strângere de donații. 30 de familii au primit sprijin și valoarea donațiilor a fost de peste 10000 lei, adunați de la 68 de donatori.

42 dintre acțiuni s-au concentrat pe activități despre orașe durabile. Din cele 16 activități pe tema locuirii, 10 au fost premiate în urma concursului de idei lansat de Pro Vobis pentru a crește interesul oamenilor pentru tema locuirii și dreptului fiecărui om la o locuință decentă și accesibilă. Orașul aparține tuturor celor care locuiesc în el, în centru sau la marginea lui. Și toți avem dreptul și responsabilitatea să ne gândim la felul cum ne dorim să arate. Orașele sau comunitățile sustenabile sunt cele în care viitorul este luat în calcul în acțiunile prezente, cele în care toți oamenii au dreptul de a trăi decent, în care ne implicăm fiecare după capacitățile sale. Voluntarii sunt de multe ori cei care dau tonul și mobilizeaza energiile comune, pentru a găsi idei creative de dezvoltare, dar și de a face cunoscute problemele și nevoile societății.

”Am stârnit interesul pentru tema locuirii și ne-am bucurat de colaborarea și implicarea copiilor, părinților, dar și a comunității locale!” (partener local SNV)

Prin intermediul voluntarilor, partenerilor, jurnaliștilor implicați de fiecare organizator de activități din cadrul SNV, mesajul a ajuns la peste 15000 de persoane.

Pentru implementarea activităților, Pro Vobis a pus la dispoziția partenerilor materiale promoționale, educaționale, dar și informaționale, precum un curs online despre locuire și un kit electronic cu sfaturi de a organiza pas-cu-pas evenimente privind locuirea, avand 10 exemple concrete de astfel de evenimente, inclusiv cu sugestii de adaptare a acestora la mediul online. Site-ul dezvol.ro e de asemenea o sursă constantă de informare pe tema locuirii, dar și o bază de inspirație pentru acțiuni concrete.

Tema de anul acesta a Săptămânii Naționale a Voluntariatului face parte dintr-un proiect mai amplu, de sensibilizare a publicului larg pe subiectul locuirii, și scoate în evidență probleme legate de dreptul asupra pământului și egalitatea de gen, urbanizare și ghetouri, rezistența la dezastre. Pe lângă misiunea de a promova și dezvolta voluntariatul, Pro Vobis și-a asumat în ultimii trei ani și rolul de a informa cetățenii despre problema dreptului la locuire accesibilă, sigură și nediscriminatorie, în cadrul proiectului Build Solid Ground, proiect finanțat de Comisia Europeană.

La fel ca și concursul de idei pe tema locuirii, lansarea a 6 puncte de informare în biblioteci din țară a făcut parte din proiectul Build Solid Ground. Timp de cel puțin 3 ani, bibliotecile vor găzdui o secțiune specială de cărți și materiale informative pe tema locuirii și vor desfășura activități care să atragă atât copiii, cât și adulții spre acest domeniu. Evenimentele de lansare a acestor puncte de informare, organizate cu sprijinul a peste 120 de voluntari în cele 6 locații, au făcut un prim pas în direcția dialogului deschis despre problemele dreptului egal la locuire și despre sustenabilitatea orașelor.

SNV este un eveniment național anual menit să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care acestea îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor. SNV este în același timp o demonstrație și o sursă de inspirație privind puterea noastra, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitivă în comunitate.

Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi se realizează în parteneriat cu organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara. Raportul ediției poate fi consultat aici.