20 de.. valori practicate în voluntariat


Voluntariatul – Acel loc unic de întâlnire al faptelor bune, al dorințelor de mai bine și al celor care cred că DA, se poate. Dar ceea ce ne aduce împreună vine din ceva mai profund, acel ceva care nu doar că „ne mână”, dar ne și ține pe poziții chiar și în cele mai grele momente – valorile. Valorile care ne îndeamnă să ne implicăm în voluntariat, valorile pe care le descoperim făcând voluntariat, valorile pe care le dăm mai departe prin voluntariat.

Ne-am gândit, am întrebat și am ales 20 de valori practicate în 20 de ani de SNV!

  1. Curajul. Voluntariatul e pentru oameni curajoși și chiar ne face mai curajoși pe măsură ce ne implicăm, ne dă încrederea să aducem schimbări în comunitățile noastre. Când spunem curaj vorbim și despre inițiativă și asumare, nelipsite în voluntariat.
  2. Solidaritatea. Chiar dacă ne bucurăm și pentru noi înșine când reușim să facem bine în jurul nostru, cel mai mult ne bucură să ajungem la cei care au într-adevăr nevoie și pentru care putem aduce schimbări cu folos.
  3. Echitatea. Prin voluntariat ne expunem de la început la situații diverse, unele nedrepte și învățăm să apreciem cu atât mai mult echitatea ca valoare și drept fundamental. Apoi o promovăm mai departe și adresăm inegalitățile atunci când le întâlnim.
  4. Învățare continuă. Fără nicio îndoială, avem o mulțime de lucruri de învățat prin voluntariat: despre noi, despre alții, de la alții, despre societate și chiar abilități diverse, doar să punem la bătaie atenția și intenția ;)
  5. Libertatea. Voluntariatul ne oferă libertatea de a ne descoperi, de a fi noi înșine, de a ne exprima, de a acționa conform cu valorile noastre dar ne și ajută să conștientizăm ce înseamnă acest drept fundamental atât pentru noi cât și pentru comunitățile în care ne implicăm.
  6. Sustenabilitate. În proiectele de voluntariat gândim adesea pe termen lung, ne dorim ca acțiunile noastre să fie nu doar cu efecte imediate ci și durabile. Acționăm local astfel încât să răspundem nevoilor comunității noastre eficient dar sustenabil.
  7. Altruismul. Orice voluntar pornește la drum în primul rând cu dorința de a aduce o schimbare pozitivă, de a-și pune propriile cunoștințe și abilități în folosul unei comunități. E o valoare care ne îndreaptă spre voluntariat dar și care se cultivă prin voluntariat.
  8. Respectul. De la respectul față de echipa ta, față de comunitatea pentru care muncești și până la respectul pentru natură, prin voluntariat dezvoltăm acel respect care vine din cunoaștere și înțelegere.
  9. Incluziunea. Odată ce ne cunoaștem mai bine cât mai mulți dintre membri comunității, putem să și înțelegem cu adevărat contextul, nevoile dar și resursele sau valoarea fiecăruia. Astfel devenim mai incluzivi și chiar promovăm incluziunea prin propriul comportament social.
  10. Autenticitate. A reuși să fii cu adevărat autentic e un nivel de dezvoltare personală pe care și-l dorește oricine iar contextul de voluntariat e unul dintre cele mai bune medii în care te poți dezvolta în această direcție.
  11. Flexibilitate. Prin voluntariat avem ocazia să descoperim cele mai diverse culturi, oameni și obiceiuri noi, alte stiluri de viață și perspective complet noi. Dacă avem o minte deschisă, ne îmbogățim cu experiențe și amintiri care ne vor dezvolta în prezent și ne vor rămâne dragi mereu.
  12. Transparență. În organizațiile care implică voluntari, transparența e cea care susține credibilitatea organizației dar și încrederea voluntarilor.
  13. Integritate. Ca voluntari, întâlnim persoane și comunități din medii foarte diverse, așadar corectitudinea și onestitatea sunt calități esențiale care se reflectă în acțiunile de voluntariat.
  14. Pacea. Pacea înseamnă stabilitate, înseamnă un context în care comunitatea poate într-adevăr să construiască. În voluntariat acționăm cu blândețe și înțelegere. Situațiile dificile sunt inevitabile așa ca alegem să avem o atitudine hotărâtă, dar pașnică.
  15. Corectitudine. Asemenea responsabilității și integrității, corectitudinea nu poate lipsi din arsenalul unui voluntar cu adevărat implicat.
  16. Optimism. În mod sigur nu există voluntariat fără optimism! Mereu ne pornim proiectele cu energie și încrederea că vom face tot ce putem pentru a reuși să creăm impactul pe care ni-l propunem.
  17. Încredere. Prin voluntariat câștigăm mai multă încredere în noi înșine, văzând impactul acțiunilor noastre, dar în mod sigur căpătăm și încrederea că lucrurile pot fi îmbunătățite, că oamenii pot fi mai buni că schimbarea este posibilă.
  18. Curiozitate. Un voluntar are mereu ceva nou de învățat, iar curiozitatea ne animă, ne motivează și ne menține mereu în căutare de proiectele de care comunitatea noastră are nevoie.
  19. Responsabilitate. Voluntarii își asumă să ofere din timpul și resursele lor pentru a face bine dintr-un simț de responsabilitate față de comunitățile lor, față de mediu și chiar față de ei înșiși.
  20. Compasiune. Deși ne dezvoltăm multe abilități și ne cultivăm valori diverse prin voluntariat, în final voluntariatul există doar cu și prin compasiune. 

Împărtășiți cu noi și alte valori pe care le practicați sau le-ați descoperit prin voluntariat!