ROSurse


5 tineri  dintr-un spațiu de co-working din Timișoara ne prezintă un model de inițiativă cu un impact mare pentru comunitate, online și de la distanță. Cei 5 împărțeau spațiul de birou la momentul declanșării stării de urgență și, după multe discuții, s-au decis că societatea are nevoie de ei și au găsit și cel mai bun mod de a se implica.

În primul rând au identificat nevoia. Au văzut că pe rețelele de socializare apar zilnic numeroase cereri de echipamente de protecție de la diferite spitale și s-au hotărât să confirme această nevoie contactând Spitalul Municipal din Timișoara. Au asistat aici la primirea în unitate a unui pacient suspect de COVID-19 și au observat cu surprindere că personalul medical nu avea echipament de protecție. Nu s-au lăsat până nu au obținut o listă cu toate cele necesare. 

Odată întorși acasă au început să contacteze producători de viziere  iar apoi producători sau furnizori de alte echipamente medicale sau de protecție, pentru a crea o bază de date cât mai cuprinzătoare și actualizată. În același timp au completat baza de date și cu spitale și nevoile existente și au creat, împreună cu echipa thefutureisnow.ro, platforma ROSurse.ro.

Platforma facilitează acum relația dintre furnizorii și producătorii de aparatură medicală și echipamente de protecție, pe de-o parte, și unități medicale și ONG-uri, de cealaltă parte.Toate acestea sunt completate de o serie de modele de documente (contracte de sponsorizare, procese verbale de predare-primire, etc) necesare pentru utilizatorii platformei în acest context. 

Dacă la început au fost doar cinci voluntari care lucrau intens în spațiile puse la dispoziție de cei de la Workify, pe parcurs echipa s-a mărit, ajungând la 30 voluntari din toate colțurile țării care au dorit să se implice. Întrebat care a fost procesul de atragere de noi voluntari, Victor ne povestește despre cât de importante au fost comunitățile de voluntari din care ei făceau parte. Fiind la bază juriști, el și colegii lui sunt membri Lideri pentru Justiție, iar 20 din noii lor voluntari au venit din această comunitate, tocmai pentru că ,,simțeau o anumită urgență și că sunt lucruri pe care le pot face de acasă pentru a ajuta’’. Celor 20 de noi super-eroi li s-au alăturat alți 4 voluntari  care s-au ocupat de site. Echipa devenind mai mare, automat și responsabilitățile trebuiau împărțite. Astfel, cei cinci fondatori au creat ,,departamente’’ pentru noii lor membri : IT, Parteneriate, Contact spitale, Contact furnizori, Juridic. Cine voia să contribuie la dezvoltarea inițiativei și aducea un plus prin experiența sa oricărui din cele 5 departamente devenea automat membru. 

În prezent, platforma lor a reușit să devină liant pentru 35 de producători de echipamente și aparatură medicală de protectie, 45 de furnizori, 20 de unități medicale și 2 ONG-uri. Victor ne povestește cum pe parcursul căutării de furnizori, au fost ajutați de MagiCAMP, cu care au dezvoltat o relație reciprocă, făcând mereu schimb de informații și posibili colaboratori. Platforma digitală, ROSurse, a necesitat, după estimările echipei, un număr de 6000 de ore de voluntariat din partea celor 30 de voluntari, în decursul a 50 de zile. Victor ne mărturisește că le e greu să dea un număr exact pentru că la început, cum erau doar 5 oameni, lucrul a fost mult mai intens, ajungând și la peste 12 ore pe zi . Un lucru de care este sigur, însă, e că odată cu încheierea stării de urgență, vor începe demersurile legale pentru a deveni asociație. Voluntarii de la ROSurse vor să extindă scopul platformei, identificând în această perioadă o altă nevoie stringentă: educația online în mediul rural. Astfel, ei își propun să conecteze primăriile cu inițiativele civice venite dinspre fundațiile comunitare. În viitor își doresc să atașeze în platformă o hartă cu toate județele, unde va exista cerere și ofertă pe diferite domenii, începând de la medical, până la proiecte pentru comunitate și campanii umanitare. 

Până obiectivul lor va fi atins, ei vor continua să reprezinte liantul dintre spitale și furnizori pentru a ameliora pe cât se poate de mult efectul pandemiei. Noi le dorim mult succes și la cât mai multe surse de inspirație și de bine!