Super-Crina


În contextul epidemiei actuale, activitatea mea uzuală ca medic rezident s-a modificat, acum se desfășoară parcă la o altă intensitate, există aproape tot timpul anxietatea legată de riscul contaminării proprii sau a pacienților. Empatia și cuvintele de încurajare față de suferințele bolnavilor sunt oarecum acoperite de sumedenia de proceduri și măsuri de protecție impuse de protocoale. Activitatea de cercetare desfășurată de Liver Research Club în cadrul Institutului Regional de Gastroenterologie (IRGH) Cluj a avut și ea de suferit prin imposibilitatea urmăririi pacienților. Totuși, cum cercetătorii sunt oameni adaptabili, echipa LiReC și-a concentrat forțele pe proiecte comunitare, prin care venim în întâmpinarea nevoilor de protecție medicală a personalului ( Protection Club) și de îngrijiri pentru pacienți (StartO2, The Oxygen Club).

Pentru mine, munca de voluntariat a început de prin liceu, iar de atunci a devenit o obișnuință. Activitățile de voluntariat au variat în timp, însă cred că cel mai important lucru care mă determină să mă implic este nivelul la care rezonez cu ideea din spatele inițiativei/proiectului. Până la Liver Research Club, implicarea mea ca voluntar era mai mult ca actor, însă apoi am intrat și în culise și am văzut că există de fapt o parte foarte importantă de muncă care stă în spatele unui proiect care ajunge să fie implementat. Înainte de criza actuală, scriam propuneri de proiecte pentru finanțarea activității științifice pe care o desfășurăm la IRGH, completam baze de date ale studiilor în derulare, prezentam rezultatele activității noastre în cadrul manifestărilor științifice. Am fost implicată și în Fest Health, un proiect derulat în cadru informal, în care am evaluat consumul de alcool în rândul festivalierilor de la EC 2019.  Protecti(on) Club, proiectul pe care l-am scris și câștigat împreună cu Mădălina Indre, a fost scris într-un timp foarte scurt, cu multe incertitudini în ceea ce privește acordarea finanțării. Am fost însă bucuroasă când am aflat că ne aflăm în lista câștigătorilor, fiind o confirmare a faptului că impactul acestui proiect este unul pozitiv pentru beneficiari și pentru societate, în sens mai larg. În partea de implementare, mă voi ocupa de activitățile de promovare a Protect(ion) Club, voi distribui împreună cu managerul de proiect și voluntari LiReC echipamentele medicale către spitale.

Dacă ar fi să rezum ceea ce simt în privința voluntariatului, aș spune că mă entuziasmează, dar de asemenea uneori mă frustrează (mai ales când nu știi exact cum să pui în aplicare ideea ta); mă pune în situații noi (inclusiv acest testimonial, pentru că nu obișnuiesc să vorbesc despre mine); îmi dă speranță și încredere în oamenii cu care lucrez; mă face să vreau să continui, chiar și atunci când poate vreau să renunț. 

După cum spuneam, a vorbi despre mine și ceea ce fac nu este o obișnuință, însă este benefic să fie promovate lucrurile bune care se întâmplă de fapt mai des decât ne așteptăm, mai ales în valul de știri negative cu care suntem bombardați zilnic.

 

Crina Grigoraș – Liver Research Club

 

 

*Ilustrație realizată de Alisia Damian-Coanta