Tema SNV


Egalitate de gen – tema SNV 2024

Oare mai este necesar să vorbim despre egalitate de gen în România în anul 2024? Statisticile, știrile și chiar experiențele personale, ne-au convins că răspunsul este „da”!

În ciuda progreselor înregistrate în reducerea inegalităților de gen în ceea ce privește drepturile, responsabilitățile și oportunitățile dintre bărbați și femei în sfera publică și privată, suntem încă departe de eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor și fetelor. De fapt, nicio țară din lume nu a atins egalitatea din acest punct de vedere (Organizația Națiunilor Unite, 2020). Discriminarea de gen este prezentă peste tot.

La această ediție SNV vă invităm să explorăm această temă și diferitele forme în care apare în practică în organizațiile și instituțiile care lucrează cu tineri, adică tocmai în activitățile noastre de voluntariat. Fie că vorbim de egalitate în interiorul organizației, în propriile echipe, sau în activitățile și campaniile pe care le desfășurăm public, vă propunem să realizăm o scurtă reflecție și să vedem împreună cum am putea să îmbunătățim ceea ce facem pentru comunitate, ca să ajungem cât mai aproape de egalitatea de gen.

Ca în fiecare an, vă oferim și resurse pe tema SNV. De această dată, vă prezentăm un ghid special pentru cei care lucrează cu tineri, realizat de prietenii noștri de la Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca: „Pas cu pas spre egalitate – un ghid pentru organizații de tineret”. Puteți găsi chiar aici idei de activități numai bune de implementat în SNV, și dacă sunteți curioși să aflați și mai multe, apelați cu încredere la Banca de idei!

Pas cu pas spre egalitate – un ghid pentru organizațiile de tineret by graalterraco

Voluntariatul are impact - tema anului 2023

Pentru unii e suficient să vadă fotografii de la activități sau poate albumele edițiilor trecute SNV ca să  nu aibă nicio îndoială că tema pe care o propunem în acest an este evidentă și nu mai are nevoie de explicații.

Cu toate astea, există încă întrebări simple și justificate, care au rămas de-a lungul timpului fără răspuns.

Câți voluntari sunt de fapt în România? De unde provin ei și ce vârste au?  Ce tip de sarcini au voluntarii? Ce învață cei care fac voluntariat? În ce domenii se implică? Ce reușesc să schimbe împreună? La ce rezultate concrete ajung? Cine și câți oameni beneficiază cu adevărat de aceste activități?

La această ediție vă propunem vouă, partenerilor noștri locali, să studiem împreună peisajul voluntariatului din România și să adunăm cât mai multe date despre organizații, voluntari și rezultatele pe care le obțin prin implicarea lor.

Dacă doriți să aflați mai multe despre monitorizarea și comunicarea impactului activităților de voluntariat, vă învităm să consultați manualul nostru de mai jos. El este destinat în special instituțiilor sociale, însă instrumentele și explicațiile se pot ușor adapta în orice tip de program de voluntariat.

Măsurarea și comunicarea impactului programelor de voluntariat by Pro Vobis

 

Voluntariatul de familie - tema anului 2022

Ultima perioadă ne-a învățat poate mai multe lecții decât ne-am dorit. Dar ne-a arătat, poate mai vizibil decât oricând, cât de multe lucruri putem face #împreună, câte vieți putem schimba! Ne-a arătat, mai clar ca niciodată, ce înseamnă activitatea voluntarilor și ce puternici suntem atunci când sărim în sprijinul celor de lângă noi.

Anul acesta, vă propunem să sărbătorim voluntariatul exact așa, #împreună cu cei de lângă noi, fie că au fost voluntari și înainte sau sunt la prima încercare: vă propunem să organizăm activități împreună cu cei pe care îi considerăm parte din familie!

Voluntariatul de familie se întâmplă atunci când membrii unei familii, participă #împreună la o activitate în beneficiul comunității.  Voluntariatul de familie merge dincolo de definițiile familiei – fie ele juridice sau religioase – și își propune să îi adune la un loc pe cei care simt această legătură puternică.

Vezi mai jos, ce înseamnă și cum poate să arate acest tip de voluntariat!

Puteți găsi câteva idei de activități și în Banca de idei. Vă provocăm așadar să găsiți activitatea potrivită, să invitați voluntarii să vi se alăture împreună cu familiile lor și completați harta SNV, propunând, ca de obicei orice activitate:

  • de voluntariat
  • de promovare a voluntariatului, sau
  • de celebrare a voluntarilor și a activității lor!

De la un an la altul, Săptămâna Națională a Voluntariatului a tot crescut și s-a dezvoltat. În același timp, s-a dezvoltat și voluntariatul în România. Creștem împreună pe tot parcursul anului, așa că nu trebuie să ratăm ocazia de a sărbători acest lucru, tot împreună, în această săptămână care ne e atât de dragă. Am schimbat culori, îndemnuri, experiențe și ne-am lăudat, tot împreună, cei mai activi voluntari.