Banca de idei


Iata cateva exemple ilustrative de activitati cu/despre/pentru voluntari pe care le puteti organiza pentru a marca SNV in localitatea voastra. Nu uitati, acestea sunt doar exemple! Va incurajam sa va conturati propriile activitati pornind de nevoile concrete din comunitate, de la misiunea organizatiei voastre si de la interesele si abilitatile echipei de voluntari cu care colaborati.

VoluntEXPO – Targul de oportunitati de voluntariat 

VoluntEXPO este un eveniment traditional al SNV, organizat intr-un spatiu public si central. Organizatiile si institutiile din localitate isi promoveaza oportunitatile de voluntariat si activitatile prin intermediul unor standuri si prin distribuirea de materiale informative in cadrul targului. VoluntEXPO dureaza intre 6 si 8 ore si este de obicei organizat la inceputul SNV pentru a publiciza programul SNV in randul publicului larg. VoluntEXPO este un eveniment initiat la Cluj-Napoca de Pro Vobis si implementat pe parcursul a numeroase editii de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Plantare de flori 

In timpul unei editii SNV, Pro Vobis a marcat Ziua Pamantului, 22 aprilie, printr-o activitate de plantare de panselute in Piata Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. Angajatii si voluntarii Pro Vobis au plantat peste 1000 fire de panselute.

Expozitie de fotografii cu activitatile voluntarilor

Centrul pentru Voluntariat Timisoara a organizat, la Centrul Cultural Francez, expozitia de fotografii “Voluntariat in Timisoara”, care a reflectat activitatea voluntarilor din oras.

Campanie de atragere de voluntari

Asociatia Pro Democratia – Club Constanta a demarat o actiune ampla de recrutare de voluntari cu simt civic, dornici sa contribuie la supravegherea derularii procesului electoral din acel an in bune conditii.

Targ de mestesuguri cu si pentru copii

La Iasi, Centrul de Voluntariat local, Asociatia Exploratorilor din Moldova si Asociatia AMiCUS Iasi au organizat un targ de mestesuguri, in cadrul caruia copiii au realizat obiecte care au fost mai apoi vandute in cadrul unei licitatii deschise. Fondurile au fost donate serviciului de prevenire din cadrul Fundatiei Bethany pentru ajutorarea copiilor cu risc de abandon.

Implicarea angajatilor companiilor in actiuni de voluntariat 

La Timisoara, Centrul pentru Voluntariat local a organizat o actiune de voluntariat in cadrul careia angajatii unei firme au activat pentru o zi in cadrul Asociatiei Medical Crestine “Christiana”, in timpul programului lor de lucru.

Colecta de carte 

La Bucuresti, a avut loc in cadrul SNV o colecta de carti pentru dotarea bibliotecii unui liceu din sectorul 2. Actiunea a fost organizata de Centrul de Voluntariat Pro Voluntar din cadrul Primariei Sectorului 2.

Actiune de igienizare si curatenie 

 La Turda, Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa a initiat o actiune de igienizare si curatenie a rezervatiei naturale Cheile Turzii, cu ajutorul voluntarilor. De asemenea, evenimentul a presupus si o serie de activitati educative si de informare a turistilor privind importanta, protejarea si rolul rezervatiei naturale.

Prezentari sustinute de voluntari straini

 In cadrul SNV, la Brasov au avut loc o serie de intalniri ale voluntarilor straini care activeaza in Brasov cu elevi ai unor scoli si licee brasovene, pentru a impartasi din experienta acestora de voluntariat.

Mars de promovare a lecturii

La Bucuresti s-a organizat un mars la care au participat voluntar elevi si parinti care au dorit astfel sa transmita mai departe indemnul de a sprijini lectura in randul tuturor categoriilor de varsta. Evenimentul a fost organizat de catre Pro Vobis.

Promovarea unui stil de viata sanatos

La Bucuresti, voluntarii au impartit seturi de rachete si fluturasi de badminton oamenilor dintr-un parc bucurestean, indemnandu-i sa faca sport.

Concurs de sloganuri pentru colectarea selectiva a deseurilor

La Mangalia, profesori si elevi din Grupul Scolar Industrial “Ion Banescu” au lansat concursul de afise si sloganuri: “Aici se colecteaza…”, prin care elevii au fost provocati sa conceapa “etichete” personalizate, simbolice, pentru un numar de 4 tomberoane de colectare selectiva: hartie, material plastic, metal, sticla. Mesajele cele mai sugestive au fost folosite pentru pubelele de gunoi din curtea scolii.

Dezbateri pe teme de voluntariat

La Timisoara, Centrul pentru Voluntariat Timisoara a organizat masa rotunda cu tema “Voluntariatul, o resursa pentru succes!”, la care au fost invitati reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din oras pentru discutii privind practicile de voluntariat din cadrul acestora.

Actiuni de reabilitare a unor obiective din oras

La Craiova, un grup de voluntari a reabilitat un bazin de apa din oras, promovand voluntariatul prin intermediul mesajelor inscrise pe peretele acestuia; de asemenea, un autobuz a fost reabilitat si inscriptionat cu mesaje de promovare a voluntariatului.

Voluntar pentru un mediu mai curat

La Cudalbi, jud. Galati, Scoala Profesionala Agricola a pregatit o activitate de ecologizare si igienizare a stadionul sportiv al comunei, prin participarea voluntara a elevilor si a cadrelor didactice.

Voluntariat pentru copii defavorizati 

La Oradea, centrul de voluntariat local a mobilizat elevi voluntari de la Scoala George Cosbuc, care au decorat impreuna spatiile de joaca ale Casei de tip familial Trinitata.

Promovarea planificarii familiale

La Oradea, Centrul Unic de Voluntariat Comunitar Oradea a organizat o campanie de promovare a serviciilor de planificare familiala pentru grupurile defavorizate.

Voluntari pentru seniori

La Resita, sub deviza „Voluntar pentru Seniori”, s-au realizat impreuna cu voluntarii activitati interactive cu rezidentii de la Centrul de Ingrijire pentru Adulti. Organizatorul actiunii a fost Centrul de Voluntariat Resita.

Campanie locala de promovare a voluntariatului

La Satu Mare, voluntarii Centrului de Voluntariat Caritas, imbracati in tricourile si sepcile centrului, au lipit in oras afise cu mesaje de promovare a voluntariatului si au impartit fluturasi si baloane promotionale tracatorilor.

Petrecere pentru voluntari si beneficiari

Voluntarii care activeaza in cadrul Fundatiei Impreuna, din Galati, laolalta cu beneficiarii organizatiei, au petrecut o dupa  amiaza plina de cantec, dans si voie bună cu voluntarii AFMC Christiana. Aceasta petrecere informala a marcat incheierea cu succes a unei saptamani  SNV pline de activitati interesante si rasplatirea eforturilor tuturor.

Gala voluntarilor

Asociatia Sarepta din Dorohoi, a adunat impreuna, intr-un cadru festiv, voluntarii, colaboratorii si oamenii cu suflet care au sprijinit in diverse moduri activitatile asociatiei in decursul anilor, pentru a rasplati eforturile acestora printr-o diploma si o floare. Traditia galelor publice de premiere a voluntarilor a inceput la Cluj-Napoca, la initiativa Pro Vobis.

*

Nota: Activitatile sunt extrase din rapoartele editiilor anterioare ale Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Vezi toate activitatile derulate in editiile anterioare accesand sectiunea Editii anterioare.