Banca de idei


Tema SNV 2023 ne spune că numerele, datele, statisticile contează, dar cu toate astea, nu există așa de multe date actualizate despre voluntariat. Vă invităm să vedeți mai jos câteva idei de activități care se potrivesc cu această temă.

Numerele contează – tema SNV 2023

Aceasta este prima activitate de voluntariat la care pot participa împreună toate organizațiile și instituțiile care devin parteneri locali SNV. Află mai multe despre acțiune aici și despre cum poți deveni partener local, aici!

Numărătorul șef – tema SNV 2023

Alege din echipa de voluntari un responsabil de monitorizarea datelor. Faceți împreună cu intreaga echipă o listă cu datele puteți monitoriza în activitatea sau activitățile voastre din SNV. Gândiți-vă la tot, de la număr de voluntari, număr de ore de voluntariat acumulate de întreaga echipă, până la rezultatele realizate (număr de participanți la eveniment sau atelier, număr de saci de gunoi strânși, număr de plăntuțe plantate, etc – în funcție de activitate), dar și la alte elemente mai distractive – număr de telefoane sau mesaje date în echipa de organizare, număr de cafele consumate, vârsta totală a echipei (suma vărstelor tuturor voluntarilor), etc. Alegeți apoi numerele pe care ați vrea să le aveți la finalul activității. Ajutați responsabilul de monitorizare să le adune!!!

Oare chiar contează numerele? – tema SNV 2023

Organizați o dezbatere pe tema SNV 2023. Când vine vorba de voluntariat, chiar contează numerele? La ce ne-ar putea ajuta ele? Ce altceva ar mai merita știut și comunicat despre voluntariat și cum ați putea face asta?


Va invităm să vă inspirați mai jos din câteva idei de activități, potrivite ca o mănușă pe tema SNV 2022 – voluntariatul de familie.

Îngrijirea animalelor – tema SNV 2022

Pentru iubitorii de animale, există opțiunea de a da o mână de ajutor asociațiilor care au în grijă o mulțime de suflete și care, de cele mai multe ori, chiar au nevoie de susținere. Puteți să vă implicați împreună cu familia pentru a populariza o campanie de sterilizare sau puteți organiza și gestiona partea de căutare de foster sau adopție. Majoritatea organizațiilor au spații în care adăpostesc și îngrijesc animalele până în momentul adopției, într-un astfel de centru sunt o mulțime de sarcini ce pot fi făcute, de la curățenie și hrănire până la joaca și socializarea animăluțelor.

Grădinărittema SNV 2022 

Există din ce în ce mai multe organizații care inițiază proiecte de grădinărit, inclusiv grădinărit urban. Pentru a implementa o astfel de idee, aveți nevoie în primul rând de spațiu, iar o variantă la îndemână la care se apelează uneori e parteneriatul cu școli sau grădinițe. Nu e necesară o suprafață prea mare, iar accesul la informație despre plante e mai ușor decât oricând. E o metodă excelentă de relaxare, conectare cu natura și familia și totodată o șansă pentru a învăța ceva nou.

Îngrijirea arealelor naturaletema SNV 2022 

O activitate care se poate face în familie, în aer liber și cu exercițiu fizic inclus e îngrijirea/curățarea arealelor naturale. De cele mai multe ori, acțiunile sunt de ecologizare, dar pot presupune și alte sarcini, cum ar fi eliminarea unor specii invazive sau plasarea de panouri informative (sau chiar recondiționarea acestora). Dacă sunteți o organizație de profil sau aveți astfel de activități în calendar, nu ezitați să vă adresați familiilor, s-ar putea să fiți plăcut surprinși de răspuns ;)

Terapie asistată cu animaletema SNV 2022 

Terapia asistată cu animale e o abordare mai nouă, dar astfel de centre încep să se răspândească. În astfel de activități, voluntarii învață cum să se comporte nu doar cu animalele, ci cum să adopte o atitudine mai conștientă și inclusivă față de persoane cu diferite probleme sau dizabilități.

 Ateliere de creațietema SNV 2022 

Într-o familie există cu siguranță un mix de abilități divers și cunoștințe de care ar putea beneficia și alții, dacă s-ar crea acest context. Spre exemplu, un grup de studiu al unei limbi străine, un atelier de cusut, confecționare de obiecte, reparații, dezvoltare personală, etc. În funcție de grupul de beneficiari cu care lucrați, puteți să vă orientați în comunitate după familii care pot servi nevoile identificate.

Activități în centre pentru seniori tema SNV 2022 

Varietatea de nevoi existente într-un astfel de centru îl face foarte compatibil cu voluntariatul de familie. Începând cu simpla socializare, e un context în care pot avea loc schimburi valoroase de informații, experiență, cunoaștere și abilități, iar câștigul să știți că nu va fi doar de partea seniorilor.

Sărbătorirea voluntarilortema SNV 2022 

Nu e eveniment mai potrivit decât SNV pentru a ne sărbători voluntarii! O astfel de activitate este o ocazie foarte bună pentru aceștia să invite câte un membru al familiei, să-l familiarizeze cu activitățile și comunitatea și poate chiar să-l inspire să se alăture într-o scurta activitate de voluntariat.


Resurse utiletema SNV 2021

Înainte de orice, am pregătit AICI o colecție întreagă de resurse (instrumente) pentru mediul online! Vă încurajăm să le explorați împreună cu voluntarii!

Investigatorul.. de situație tema SNV 2021 

În online găsim multe informații despre.. orice și poate acum este momentul să profităm de asta! În câteva ore, o minte curioasă poate găsi o mulțime de informații despre diferite cauze, proiecte interesante, bune practici pe care le-am putea replica sau chiar domenii despre care poate nu știm suficiente lucruri: dezvoltare sustenabilă, economie circulară, facilitare grafică, educație psihologică. Bineînțeles, domeniile alese trebuie să fie de mare interes pentru organizație și voluntari, iar rezultatele investigației sunt cel mai bine ”consumate” în echipă.

SNV – Săptămâna faptelor bunetema SNV 2021 

În această ediție ne propunem să sărbătorim toate tipurile de voluntariat. Poate că putem să și aflăm mai multe despre alte tipuri de voluntariat cu această ocazie. Am putea dedica fiecare zi, explorării unei noi posibilități: voluntariatul internațional, voluntariatul de familie, voluntariatul intergenerațional, micro-voluntariatul, voluntariatul în instituții sociale, șamd. Echipa noastră ar putea face câte o mică prezentare de informare pentru comunitatea noastră sau publicul larg.

Quiz de searătema SNV 2021 

Un pic de competiție prietenoasă nu strică niciodată. Ne putem reuni online și pentru a ne testa cunoștintele despre anumite domenii sau laturi ale voluntariatului. Dacă vrem mai degrabă să ne sărbătorim și consolidăm echipa, putem face o seară de întrebări tocmai despre membri acesteia! Există aplicații, ca și mentimeter.com care ne pot ajuta să facem asta, dar putem să găsim și metode mai clasice de a obține și puncta răspunsurile corecte.

Laboratorul de soluțiitema SNV 2021 

Dacă nu putem să ne punem prea multe planuri în acțiune, putem să explorăm și noi idei. Organizați o întâlnire prin care să treceți în echipă, prin următorii pași:

  • analiza nevoilor – ce nevoi are comunitatea din care facem parte? ce nevoi are organizația / beneficiarii noștri?
  • care ar fi situația ideală, cea la care tindem?
  • care sunt resursele care ne pot apropia de această situație?
  • care ar fi pașii de făcut în acest sens?

Încurajați o atmosferă pozitivă și relaxată, în care să se poată aduna cât mai multe idei. Nu judecați o idee atunci când apare. Notați-o alături de celelalte și alegeți la final cele care sunt mai folositoare. Nu se știe niciodată de unde sare următorul iepure!

Dezbateri încinsetema SNV 2021 

Mediul online se potrivește excelent pentru un schimb intens de idei. Vă încurajăm să întrebați voluntarii care ar fi temele de interes pentru ei și să organizați un concurs de dezbateri. Câteva domenii din care putem alege o temă ar fi: mediul înconjurător, multiculturalism, egalitate de gen, egalitate de șanse, discriminare, locul meu în comunitate; dar suntem siguri că puteți completa lista!

Căutați formatul care vi se potrivește, încurajați voluntarii să se informeze pe tema aleasă și porniti dezbaterea!

Voluntariat de familietema SNV 2021 

15 mai este Ziua internațională a familiei! Ce mod mai potrivit de a o sărbători, decât printr-o activitate de voluntariat, din confortul casei fiecăruia, împreună cu cei dragi? Activitățile pot fi diverse, de la pregătirea unei mese pentru persoane nevoiașe, până la crearea de obiecte din materiale reciclabile, sau a unor materiale de comunicare, care să promoveze cauza în care credem. Dacă avem un context propice, putem chiar invita întreaga familie la o activitate în aer liber!

SolidărESCtema SNV 2021 

Putem organiza multe tipuri de sesiuni de informare despre experiențele voluntarilor. Ei pot fi voluntari din echipele noastre, dar având în vedere că în mediul online nu avem limitările de transport sau cazare, putem să ne facem de cap și să invităm orice voluntar credem că ar putea împărtăși cu echipa noastră o experiență utilă. Poate fi chiar un voluntar din Corpul European de Solidaritate.

Reconfigurarea.. ideilor!tema SNV 2021 

Înainte să ne gândim la schimbări prea mari, putem să optăm și pentru unele mai mici. Consultați ideile din anii anteriori, pe care le puteți găsi mai jos, chiar pe această pagina. Poate găsiți una pe care nu ați mai incercat-o se potrivește numai bine – adaptată sau nu – SNV-ului vostru din acest an!!


 

Pentru tema SNV 2020 am pregătit Kitul de organizare evenimente – pe care îl puteți lectura alături. Aceste este un ghid care prezintă 10 evenimente diferite, fiecare pe tematica locuirii sau a orașelor și comunităților sustenabile, prezentând clar etapele planificării și realizării respectivelor activități. Mai mult, în cadrul acestui kit, v-am pregătit informaţii şi despre măsurile de siguranţă care trebuie respectate şi chiar şi adaptarea evenimentelor la mediul online (dacă este cazul şi acolo unde este posibil).

Pentru a vă informa despre temă vă oferim Cursul Casă, dulce casă, care tratează în detaliu, problemele globale referitoare la locuire. Cursul este creat pentru elevi sau profesori, pentru tineri, adulți sau seniori – pentru toți care sunt curioși să afle mai multe despre ce înseamnă locuirea în lume. Am încercat să folosim un limbaj prietenos, cu explicații clare, imagini și video-uri, pentru a ne asigura că poate fi parcurs cu ușurință, ba chiar cu plăcere, în orice context. Cursul este deja activ și poate fi accesat aici: https://provobis.moodlecloud.com/. Pentru a face mai ușor procesul de înscriere, am pregătit aici un set complet de instrucțiuni!

Sperăm că aceste resurse vă vor fi de folos și abia așteptăm să vedem activitățile din Săptămâna Națională a Voluntariatului 2020.

 

Iată câteva exemple ilustrative de activități cu/despre/pentru voluntari pe care le puteți organiza pentru a marca SNV în localitatea voastră. Nu uitați, acestea sunt doar exemple! Vă încurajăm să va conturați propriile activități pornind de nevoile concrete din comunitate, de la misiunea organizației voastre și de la interesele si abilitățile echipei de voluntari cu care colaborați. Cu toate că aceste idei abordează temele unor ediţii anterioare, activităţile se pot adapta cu uşurinţă şi pot reprezenta punctul de pornire pentru acţiuni valoroase pentru comunitatea voastră!

 

 Seri de filme – tema SNV2019

 Vizionarea unor filme sau documentare poate da naştere unor discuţii interesante. Drept urmare, pentru promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă puteţi organiza o seară de film la care să vizionaţi un material relaţionat cu unul sau mai multe ODD-uri, urmând ca apoi să ghidaţi o discuţie pe tema respectivă.

Puteţi consulta sugestii de filme artistice sau documentare sau de scurtmetraje.

 

Club de lectură – tema SNV2019

Cu toate că lectura este adesea o activitate solitară, aceasta poate fi şi o activitate socială. La un club de lectură tipic, oamenii se întâlnesc o dată pe lună și vorbesc despre cartea pe care s-au înțeles să o cititească până atunci, însă în cadrul SNV puteţi invita publicul larg la citirea şi discutarea unor pasaje din cărţi sau texte legate de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. De exemplu, o carte care poate stârni discuţii extrem de interesante privind dreptul la Educaţia de calitate – Obiectivul 4 și Egalitate de gen – Obiectivul 5 este ,,Eu sunt Malala” scrisă de Malala Yousafzai și Christina Lamb.

 

Ateliere educaţionale – tema SNV2019

Atelierele pot educa publicul cu privire la diverse aspecte relaţionate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. De exemplu, Obiectivul 3 – Bunăstare şi sănătate – poate fi promovat printr-un atelier de igienă dentară şi distribuția de materiale (periuțe de dinți, pastă de dinți etc), îndeosebi persoanelor din medii defavorizate. Pentru a contribui la creşterea gradului de conştientizarea privind obiectivul 3, aceste materiale pot fi însoţite de bileţele, panouri, carți poștale care oferă informaţii suplimentare.

Tot în această categorie pot fi încadrate şi atelierele orientate spre creşterea conştientizării şi facilitarea accesului la informaţie. De exemplu, există numeroase informaţii eronate în mediul public privind vaccinarea şi educaţia sexuală. În acest sens, pot fi organizate activităţi care să abordeze în mod specific miturile cele mai comune, prezentând informaţiile ştiinţifice într-un limbaj cât mai accesibil. Pentru a creşte şansele ca o astfel de activitate se fie eficientă este important să nu se blameze lipsa informaţiilor sau credinţa în informaţii false și să se construiască o atmosferă prietenoasă în care oamenii se simt încurajaţi să înveţe.

 

Ateliere de creație – tema SNV2019

Atelierele pot avea drept scop dezvoltarea de abilități persoanelor implicate. Dobândirea de abilități și cunoștințe ajută la construirea unei baze sigure de la care persoanele defavorizate să plece în depășirea sărăciei, dar învățarea poate îmbogăți viața oricăruia dintre noi. Putem învăța să ne croim și coasem singuri hainele, să realizam produse cosmetice (săpun, creme). Putem repara împreună obiecte care au fost deteriorate dar se mai pot folosi sau să îmbunătățim (upcycle) obiecte pe care nu le mai folosim în forma lor actuala, evitând în același timp consumul neeficient. Până și un atelier de câteva ore, poate duce la formarea de noi obiceiuri, care pot schimba lumea.

 

Biblioteca vie – tema SNV2019

Biblioteca vie este o metodă folosită pentru promovarea diversităţii umane şi încurajarea dialogului între oameni. Spre deosebire de o bibliotecă obişnuită, în biblioteca vie cărţile sunt fiinţe umane care își împărtășesc poveștile de viață, fiind adesea membri ai unor grupuri care se confruntă cu prejudecăți și stereotipuri. Acestea pot fi victime ale discriminării sau excluderii sociale bazate pe venit, gen, orientare sexuală, rasă, etnie și religie.

De ce? Oportunitatea purtării unor conversații deschise și respectuoase cu persoane din diferite categorii sociale oferă ,,cititorilor” ocazia să-și conștientizeze și provoace propriile prejudecăți, fiind puși față în față cu persoanele reale din spatele a diferite prezentări din media. Totodată, ocazia împărtășirii propriei povești de viață și interesul manifestat de către ,,cititori” poate încuraja ,,cărțile” să-și accepte experiențele unice. Astfel, este făcute un prim pas important în reducerea inegalităților sociale și atingerea egalităților de gen.

Cum? Fiecărei ,,cărți” îi este atribuit un titlu, iar cititorii aleg cărțile pe care vor să le citească.Interacțiunea cu ,,cartea” durează aproximativ 10-15 minute, timp în care ,,cartea” își prezintă povestea de viață, iar cititorul poate adresa întrebări (vorbim, așadar, de interacțiuni unu la unu). La finalul fiecărei ,,sesiuni de lectură” cititorii își îndreaptă atenția către o altă carte pe care să o lectureze.

Obiective pentru care poate fi utilizată: Egalitate de gen, Inegalități reduse, Pace, justiție și instituții puternice.

 

Campanii de informare şi/sau conştientizare – tema SNV2019

Campaniile de informare și conștientizare au rolul de a atrage atenția asupra unor probleme de interes public, vizând nu doar sublinierea importanței problemei, ci și obținerea unei reacții din partea publicului. Adesea campaniile care au cel mai mare impact sunt cele care provoacă emoții puternice (pozitive sau negative) și fac apel la elemente cu care oamenii pot rezona.

De ce? Un prim pas pentru producerea unor schimbări de atitudinea îl reprezintă conștientizarea faptului că există o problemă. În ritmul rapid în care se desfășoară viețile noastre, puține persoane dedică timp informării despre aspecte care nu îi afectează în mod direct, putând uneori chiar avea iluzia că acele probleme nu există. De exemplu, este ușor să consideri că războaiele țin de domeniul trecutului atunci când trăiești într-o zona pașnică și singurul contact cu subiectul pe care îl ai sunt poveștile străbunicului.

Cum? În acest sens, pot fi realizate propriile materiale (de ex. video, fotografii, postere) sau promovate cele deja utilizate în campanii de succes. Câteva exemple pot fi găsite aici

Acestea pot fi prezentate publicului larg prin diverse metode: promovare online, expoziții de fotografii, seri de film, prezentări în spațiul public (de ex. prin prezentarea unor imagini pe laptop: voluntarii pot sta spate în spate într-o zonă aglomerată și ținând în brate laptop-uri pe care rulează anumite filmări, eventual pot purta și măști relevante pentru subiect).

Toate Obiectivele de Dezvoltare Durabilă pot beneficia de pe urma unor astfel de campanii.

 

Discuţii – mese rotunde, dezbateri – tema SNV2019

Crearea unor contexte în care oamenii pot discuta liber despre dezvoltarea durabilă poate nu doar să informeze, ci şi să stimuleze dorinţa participanţilor de a acţiona. După cum am menţionat anterior, filmele şi cărţile pot să constituie un bun punct de plecare, însă discuţiile pot porni şi de la idei sau proiecte specifice. De exemplu, pentru atingerea Obiectivului 1 – Fără sărăcie – a fost vehiculată nevoia unui venit universal. În acest sens, poate avea loc o discuţie pornind de la proiectul ONG-ului american Give Directly prin care se analizează efectele introducerii venitului universal într-un sat din Kenya.

 

 Schimb de obiecte sau iarmaroc – tema SNV2019

 

Un eveniment pentru care ne pregătim adunând toate obiectele pe care nu le mai folosim. Expuse într-un loc prietenos, poate chiar decorat în acest scop, ele își pot găsi noi proprietari, care să le utilizeze din nou. Întâlnirea este benefică pentru toți cei implicați și este cel mai bun pretext pentru a porni o discutie despre Obiectivul 12 – Consumul responsabil. Ne putem gândi cu această ocazie la folosirea eficientă a resurselor pe care le avem la dispoziție înainte de achiziționarea de noi obiecte, la consumul verde, consumul etic, sau comerțul echitabil. 

Pentru a informa participanții despre aceste concepte, putem pregăti standuri de informare, plăcute decorative cu definițiile și sau acțiuni pe care ar trebui să le adoptăm, sau putem invita persoane informate pe această temă, care sunt gata să ne ajute să o înțelegem mai bine.

 

 Schimbă-ți cuibul! – tema SNV2019

 

Aproximativ 1.6 miliarde de oameni trăiesc în colibe improvizate şi se preconizează că până în 2030 numărul acestora va atinge 2 miliarde. Iniţită de Habitat for Humanity Ireland pentru a atrage atenţia asupra condiţiile precare de trai în care trăiesc alți oameni ca noi, Schimbă-ți cuibul! (eng. shack attack) invită oamenii să experimenteze traiul într-o astfel de locuinţă.

Cum? Prin construcţia unei colibe improvizate din materiale considerate deșeuri pe care o amplasează în zonele aglomerate ale oraşelor, invitând trecătorii să intre pentru câteva minute sau chiar provocându-i pe cei mai curajoşi să rămână acolo peste noapte. Participanții sunt încurajați să își imagineze cum ar arăta o zi din viața lor dacă ar locui în aceste condiții.

SAU Prin provocarea a numeroase echipe să construiască fiecare câte o colibă din materiale care nu mai sunt folosite, saci şi bucăţi de metal. Ulterior, fiecare echipă este invitată să petreacă o noapte în coliba pe care au construit-o.

Acestea sunt câteva exemple de colibe pe care curajoşii participanţi din jurul lumii le-au construit de-a lungul timpului:

 

Zilele Voluntariatului Verde – tema SNV 2019

 

Îngrijorările privind mediul în care trăim sunt surprinse de mai multe dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă: ODD7 – Energie ,,curată” la preţuri accesibile, ODD12 – Producţie şi consum responsabile, ODD13 – Acţiune climatică, ODD14 – Viaţa acvatică, ODD15 – Viaţa terestră. Drept urmare, pot fi realizate numeroase activităţi privind protejarea mediului în care trăim pe parcursul a mai multe zile. Posibilele activităţi includ:

  • campanii de conştientizare privind schimbările climatice, poluarea oceanelor, defrişarea, dispariţia unor specii de animale etc
  • campanii de informare privind acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate face pentru a contribui la atingerea Obiectivelor anterior menţionate. De exemplu, pot fi prezentate alternative la utilizarea plasticului sau acţiuni mai variate precum cele din ,,Ghidul leneşului” – pe care îl găsiţi aici.

 

Vânătoare de comori – Supereroii Dezvoltării Durabile – tema SNV 2019

 

Vântătoarea de comori este o activitate foarte distractivă în cadrul căreia echipe diferite se întrec în parcurgerea unui intinerariu pe parcursul căruia trebuie să decodeze sau descopere diferite indicii. Pe parcursul itinerariului au loc mai multe opriri, iar câte o nouă provocare îi aştaptă pe participanţi la fiecare dintre ele pentru a obţine indiciul care să-i direcţioneze către locaţia următoare.  În cadrul SNV, provocările din cadrul fiecărei opriri pot fi asociate cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, urmând ca membrii echipei câştigătoare să primească titlul de Supereroi ai Dezvoltării Durabile!

Posibile provocări pentru parcurgerea intinerarului sunt:

  • abordarea a 3 necunoscuţi pentru a le povesti despre Agenda 2030 sau unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
  • scrierea unei poezii despre Agenda 2030 unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă
  • răspunderea la o serie de întrebări despre ODD-uri
  • găsire a câte o activitate pe care o fiecare dintre noi o poate face pentru atingerea Obiectivelor.

 

Teambuilding tema SNV 2018 

 

Cele doua generatii joaca impreuna jocurile lor preferate. Echipele se formeaza fara a tine cont de varsta. Elevii, sau tinerii explica regulile jocurilor pentru persoanele in varsta sau le ajuta in activitati sportive. Tinerii pot incerca astfel rolul de organizator al evenimentului fiind in acelasi timp in contact direct cu toti participantii.

 Povesti de viatatema SNV 2018

 Seniorii vin la invitatia tinerilor si impartasesc cele mai interesante povesti pe care au avut ocazia sa le traiască. Tinerii organizeaza evenimentul si sunt inspirati de experientele celor mai mari decat ei, iar povestitorii au ocazia de a-si impartasi amintirile.

Impreuna pentru mediul inconjurator tema SNV 2018

 Mediul in care traim ne afecteaza tuturor viata, indiferent de varsta. Activitatile prin care putem sa-l protejam sunt de asemenea foarte variate. Voluntari de toate varstele isi pot aduna fortele pentru a organiza:

  • Discutii pe tema schimbarilor climatice
  • Combaterea risipei alimentare
  • Colectarea selectiva
  • Prevenirea gunoaielor existente in locuri publice
  • Solutii pentru orase mai curate
  • Plantare de puieti
  • Beneficiile gradinaritului
  • Efectele negative ale deseurilor in natura/oceane

Ghizi in lumea digitala  – tema SNV 2018

 Tinerii abili in operarea computerelor, smartphone-urilor si diverselor softuri organizeaza mici ateliere in cadrul carora ajuta persoanele in varsta sa descopere noi modalitati de conectare cu cei dragi in mediul online. La randul lor, seniorii le povestesc tinerilor despre aventurile prin care trebuia sa treci pentru a comunica cu cineva care era la distanta.

Servicii pentru imbunatatirea orasului tema SNV 2018

 Tinerii antreprenori, studenti sau practicanti, au o intalnire cu generatia varstica in care sunt organizate discutii pe tema imbunatatirii vietii acestora ca cetateni ai orasului. Intalnirile antreprenoriale sunt organizate pentru a imbunatati serviciile publice si in favoarea seniorilor. In urma discutiilor, hotarasc cu totii ce pot infaptui si demareaza un proiect pe care il pot realiza impreuna. 

Inflorirea orasului tema SNV 2018 

Amenajarea unui spatiu cu flori in parcul orasului. Voluntarii de toate varstele planteaza impreuna flori intr-o zona a parcului, pentru a-l face mai frumos si mai atragator pentru intreaga comunitate locala. Ziua se incheie cu o scurta discutie despre beneficiile plantarilor, a infrumusetarii spatiilor comune si despre ce au invatat unii de la altii.

Inspiratii artistice intre generatii tema SNV 2018 

 Liceele si facultatiile de arta organizeaza un atelier de tricotat si crosetat in care seniorii vin sa ii invete pe tinerii elevi/studenti o noua abilitate ce le beneficiaza si inspira in proiectele viitoare.

Dans intre generatii tema SNV 2018

Tinerii dansatori organizeaza o activitate unde ii invata pe cei varstnici diferite stiluri de dans cum ar fi: zumba, salsa, tango, cha cha, etc. Iar varstinicii, al randul lor, ii invata pe tineri dansurile populare si cum obisnuiau ei sa danseze.  

Arta urbana tema SNV 2018  

Tinerii artisti pasionati de Graffiti organizeaza un workshop pentru varstnici unde acestia au ocazia sa se familiarizeze cu arta urbana. O astfel de activitate ofera informatii de baza despre istoria miscarii Grafitti dupa care, seniorii incerca graffiti-ul cu ajutorul tinerilor pe care ii invata tiparele traditionale. Pot gasi impreuna un model care sa le placa tuturor si impreuna sa infrumuseteze un zid din oras. Alte activitati urbane in aceeasi idee ar fi: dj-ing, hip hop, breakdance, street dance, etc.

VoluntEXPO – Targul de oportunitati de voluntariat 

VoluntEXPO este un eveniment traditional al SNV, organizat intr-un spatiu public si central. Organizatiile si institutiile din localitate isi promoveaza oportunitatile de voluntariat si activitatile prin intermediul unor standuri si prin distribuirea de materiale informative in cadrul targului. VoluntEXPO dureaza intre 6 si 8 ore si este de obicei organizat la inceputul SNV pentru a publiciza programul SNV in randul publicului larg. VoluntEXPO este un eveniment initiat la Cluj-Napoca de Pro Vobis si implementat pe parcursul a numeroase editii de Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca.

Plantare de flori 

In timpul unei editii SNV, Pro Vobis a marcat Ziua Pamantului, 22 aprilie, printr-o activitate de plantare de panselute in Piata Mihai Viteazu din Cluj-Napoca. Angajatii si voluntarii Pro Vobis au plantat peste 1000 fire de panselute.

Expozitie de fotografii cu activitatile voluntarilor

Centrul pentru Voluntariat Timisoara a organizat, la Centrul Cultural Francez, expozitia de fotografii “Voluntariat in Timisoara”, care a reflectat activitatea voluntarilor din oras.

Campanie de atragere de voluntari

Asociatia Pro Democratia – Club Constanta a demarat o actiune ampla de recrutare de voluntari cu simt civic, dornici sa contribuie la supravegherea derularii procesului electoral din acel an in bune conditii.

Targ de mestesuguri cu si pentru copii

La Iasi, Centrul de Voluntariat local, Asociatia Exploratorilor din Moldova si Asociatia AMiCUS Iasi au organizat un targ de mestesuguri, in cadrul caruia copiii au realizat obiecte care au fost mai apoi vandute in cadrul unei licitatii deschise. Fondurile au fost donate serviciului de prevenire din cadrul Fundatiei Bethany pentru ajutorarea copiilor cu risc de abandon.

Implicarea angajatilor companiilor in actiuni de voluntariat 

La Timisoara, Centrul pentru Voluntariat local a organizat o actiune de voluntariat in cadrul careia angajatii unei firme au activat pentru o zi in cadrul Asociatiei Medical Crestine “Christiana”, in timpul programului lor de lucru.

Colecta de carte 

La Bucuresti, a avut loc in cadrul SNV o colecta de carti pentru dotarea bibliotecii unui liceu din sectorul 2. Actiunea a fost organizata de Centrul de Voluntariat Pro Voluntar din cadrul Primariei Sectorului 2.

Actiune de igienizare si curatenie 

 La Turda, Fundatia de Ecologie si Turism Potaissa a initiat o actiune de igienizare si curatenie a rezervatiei naturale Cheile Turzii, cu ajutorul voluntarilor. De asemenea, evenimentul a presupus si o serie de activitati educative si de informare a turistilor privind importanta, protejarea si rolul rezervatiei naturale.

Prezentari sustinute de voluntari straini

 In cadrul SNV, la Brasov au avut loc o serie de intalniri ale voluntarilor straini care activeaza in Brasov cu elevi ai unor scoli si licee brasovene, pentru a impartasi din experienta acestora de voluntariat.

Mars de promovare a lecturii

La Bucuresti s-a organizat un mars la care au participat voluntar elevi si parinti care au dorit astfel sa transmita mai departe indemnul de a sprijini lectura in randul tuturor categoriilor de varsta. Evenimentul a fost organizat de catre Pro Vobis.

Promovarea unui stil de viata sanatos

La Bucuresti, voluntarii au impartit seturi de rachete si fluturasi de badminton oamenilor dintr-un parc bucurestean, indemnandu-i sa faca sport.

Concurs de sloganuri pentru colectarea selectiva a deseurilor

La Mangalia, profesori si elevi din Grupul Scolar Industrial „Ion Banescu” au lansat concursul de afise si sloganuri: „Aici se colecteaza…”, prin care elevii au fost provocati sa conceapa „etichete” personalizate, simbolice, pentru un numar de 4 tomberoane de colectare selectiva: hartie, material plastic, metal, sticla. Mesajele cele mai sugestive au fost folosite pentru pubelele de gunoi din curtea scolii.

Dezbateri pe teme de voluntariat

La Timisoara, Centrul pentru Voluntariat Timisoara a organizat masa rotunda cu tema “Voluntariatul, o resursa pentru succes!”, la care au fost invitati reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din oras pentru discutii privind practicile de voluntariat din cadrul acestora.

Actiuni de reabilitare a unor obiective din oras

La Craiova, un grup de voluntari a reabilitat un bazin de apa din oras, promovand voluntariatul prin intermediul mesajelor inscrise pe peretele acestuia; de asemenea, un autobuz a fost reabilitat si inscriptionat cu mesaje de promovare a voluntariatului.

Voluntar pentru un mediu mai curat

La Cudalbi, jud. Galati, Scoala Profesionala Agricola a pregatit o activitate de ecologizare si igienizare a stadionul sportiv al comunei, prin participarea voluntara a elevilor si a cadrelor didactice.

Voluntariat pentru copii defavorizati 

La Oradea, centrul de voluntariat local a mobilizat elevi voluntari de la Scoala George Cosbuc, care au decorat impreuna spatiile de joaca ale Casei de tip familial Trinitata.

Promovarea planificarii familiale

La Oradea, Centrul Unic de Voluntariat Comunitar Oradea a organizat o campanie de promovare a serviciilor de planificare familiala pentru grupurile defavorizate.

Voluntari pentru seniori

La Resita, sub deviza „Voluntar pentru Seniori”, s-au realizat impreuna cu voluntarii activitati interactive cu rezidentii de la Centrul de Ingrijire pentru Adulti. Organizatorul actiunii a fost Centrul de Voluntariat Resita.

Campanie locala de promovare a voluntariatului

La Satu Mare, voluntarii Centrului de Voluntariat Caritas, imbracati in tricourile si sepcile centrului, au lipit in oras afise cu mesaje de promovare a voluntariatului si au impartit fluturasi si baloane promotionale tracatorilor.

Petrecere pentru voluntari si beneficiari

Voluntarii care activeaza in cadrul Fundatiei Impreuna, din Galati, laolalta cu beneficiarii organizatiei, au petrecut o dupa  amiaza plina de cantec, dans si voie bună cu voluntarii AFMC Christiana. Aceasta petrecere informala a marcat incheierea cu succes a unei saptamani  SNV pline de activitati interesante si rasplatirea eforturilor tuturor.

Gala voluntarilor

Asociatia Sarepta din Dorohoi, a adunat impreuna, intr-un cadru festiv, voluntarii, colaboratorii si oamenii cu suflet care au sprijinit in diverse moduri activitatile asociatiei in decursul anilor, pentru a rasplati eforturile acestora printr-o diploma si o floare. Traditia galelor publice de premiere a voluntarilor a inceput la Cluj-Napoca, la initiativa Pro Vobis.

*

Nota: Activitatile sunt extrase din rapoartele editiilor anterioare ale Saptamanii Nationale a Voluntariatului. Vezi toate activitatile derulate in editiile anterioare accesand sectiunea Editii anterioare.