Concept


SNV este un eveniment național anual care își propune să mobilizeze cât mai multe organizații și voluntarii pe care îi implică, pentru a sărbători împreună voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunității și pentru a recunoaște public activitatea voluntarilor.

SNV este:

  • O mobilizare sincronizată a organizațiilor care implică voluntari și devin astfel o voce comună;
  • O oportunitate de a testa voluntariatul, pentru cei care vor, dar nu știu cum să se implice;
  • O demonstrație și o sursă de inspirație privind puterea noastră, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitiva în comunitate;
  • O oportunitate pentru organizații de a implementa idei de schimbare sau de a celebra public programele lor de voluntariat, sub umbrela unui eveniment național;
  • O oglindă a diversității oamenilor, organizațiilor, cauzelor și activităților din sfera voluntariatului;
  • Un cadru public național pentru recunoașterea și aprecierea publică a voluntarilor;
  • Un eveniment anual în creștere, care atrage atenția comunității și mass-media către faptele bune din jurul nostru.

Cum se organizează SNV?

SNV este inițiat și coordonat la nivel național de Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat. Activitățile propriu-zise sunt dezvoltate, finanțate și implementate direct de partenerii locali SNV.

Rolul Pro Vobis este acela de dezvoltare de parteneriate, crearea conceptului și identității evenimentului, derularea campaniei naționale de promovare, realizarea și distribuirea de materiale promoționale SNV, gestionarea calendarului național SNV, culegerea de poze, rapoarte și testimoniale la nivel național și publicarea lor, informare și consultanță privind idei de activități pentru marcarea SNV pentru partenerii locali, cât și atragerea de resurse pentru coordonarea evenimentului.

Pro Vobis nu se implică direct în organizarea evenimentelor locale SNV, însă poate organiza la rândul său evenimente proprii sub umbrela SNV sau acțiuni prin care oferă resurse partenerilor locali.

Pentru mai multe detalii privind modul de organizare SNV vezi secțiunea Întrebări Frecvente

Când are loc SNV?

În fiecare primăvară, în cea de-a treia săptămână a lunii MAI. Pentru a simplifica lucrurile, săptămânile le calculăm chiar dacă nu sunt complete / indiferent în ce zi a săptămânii începe luna, astfel, cele mai recente ediții sunt:

  • SNV 2024: 13-19 mai
  • SNV 2023: 15-21 mai
  • SNV 2022: 9-15 mai

Cui se adreseaza?

Tuturor celor care pot avea un rol în dezvoltarea comunității. La baza tuturor acțiunilor SNV stau voluntarii – cei deja activi și cei potențiali –  mobilizați de organizațiile gazdă:
  • organizațiile societății civile;
  • instituțiile publice;
  • unitățile de învățământ;
  • autoritățile locale;
  • companiile responsabile social (care se implică întotdeauna alături de o organizație sau o instituție non-profit);
  • grupurile de inițiativă (informale).

Pro Vobis colaborează în cadrul SNV doar cu entități juridice și grupuri organizate, care se pot afilia evenimentului devenind parteneri locali.

Ce oferim partenerilor locali SNV?

Vezi aici ce îți oferim, concret, prin alăturarea ca partener local la acest eveniment.

De unde a pornit SNV?

România a sărbătorit SNV pentru prima dată în 2002, capitalizând vizibilitatea creată în anul precedent de Anul Internațional al Voluntariatului 2001. În 2011, SNV a sărbătorit cea de-a zecea sa ediție, care a coincis cu Anul European al Voluntariatului 2011.

SNV este o inițiativă a asociației Pro Vobis – Centrul Național de Resurse pentru Voluntariat (pe atunci Centrul Național de Voluntariat Pro Vobis) care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel național.

Evenimentul a fost implementat de-a lungul anilor cu sprijinul centrelor de voluntariat din România, unele dintre care și-au asumat rolul de coordonatori locali ai evenimentului, și este implementat anual de către sute de parteneri locali din țară.

În Canada (www.volunteer.ca), SNV se sărbătorește încă din anul 1943 – când au fost celebrate eforturile celor care au contribuit la reconstrucția țării după război. SNV este o perioadă special dedicată voluntarilor la fiecare început de aprilie, pentru a recunoaște activitatea celor care își pun la dispoziția semenilor timpul și energia în mod voluntar. Săptămâna este un prilej de a aduce la cunoștința tuturor contribuția esențială a celor 6,5 milioane de voluntari activi în Canada la bunăstarea comunităților lor.

În Statele Unite ale Americii, SNV (http://www.pointsoflight.org/signature-events/national-volunteer-week) se sărbătorește din 1974, când președintele Nixon a semnat primul ordin executiv de declarare a unei săptămâni din aprilie ca fiind dedicată voluntarilor. De atunci, fiecare președinte a emis o proclamație anuală prin care se reamintea poporului american importanța voluntariatului și a aprecierii celor peste 50 de milioane de americani care își dedică timpul și resursele semenilor lor și comunității.

În Marea Britanie, SNV(www.volunteersweek.org.uk) se sărbătorește din 1984. Pe parcursul SNV au loc numeroase activități prin care activitatea voluntarilor este recunoscută și apreciată public, arătând importanța contribuției celor peste 20 de milioane de voluntari la rezolvarea problemelor comunității. Aceste activități sunt folosite ca activități de recrutare de noi voluntari.

Evenimente de celebrare la nivel național a voluntariatului au loc în multe alte țări din lume, sub diverse forme (prin săptămâni, zile sau festivaluri dedicate). Câteva alte exemple de evenimente naționale puternice dedicate voluntariatului, care ne inspiră mereu, sunt cele din Australia și Noua Zeelanda. CEV – Centrul European de Voluntariat își propune să mențină o listă a evenimentelor naționale de acest tip din Europa.