Concept


Ce este SNV?

SNV este un eveniment national anual menit sa mobilizeze cat mai multe organizatii si voluntarii pe care acestia ii implica, pentru a sarbatori impreuna voluntariatul, pentru a atrage sprijinul comunitatii pentru acesta si pentru a recunoaste public activitatea voluntarilor. SNV este:

 • O mobilizare sincronizata a organizatiilor care implica voluntari, care devin astfel o voce comuna
 • O oportunitate pentru cei care vor, dar nu stiu cum sa se implice, sa testeze voluntariatul
 • O demonstratie si o sursa de inspiratie privind puterea noastra, a tuturor, de a colabora pentru o schimbare pozitiva in comunitate
 • O oportunitate pentru organizatii de a implementa idei de schimbare sau de a celebra public programele voastre de voluntariat, sub umbrela unui eveniment national
 • O oglinda a diversitatii oamenilor, organizatiilor, cauzelor si activitatilor din sfera voluntariatului
 • Un cadru public national pentru recunoasterea si aprecierea publica a voluntarilor
 • Un eveniment anual in crestere, care atrage atentia comunitatii si mass-media catre faptele bune din jurul nostru

SNV in cifre:

 • 14 ediţii
 • 38 de judeţe & Bucureşti
 • 150 de localităţi mari şi mici (10% rural)
 • 160 de parteneri organizaţionali locali care mobilizează alţi 350 de colaboratori locali
 • 400 de evenimente locale cu/pentru/despre voluntari
 • 160 de parteneri media locali si 240 de articole in presa locala si regionala
 • 590 de sponsori locali
 • 50.000 de beneficiari
 • 6000 de voluntari mobilizaţi din comunitate
 • 3000 de voluntari implicaţi în organizare

*cifrele se bazeaza pe datele raportate de partenerii locali in anii anteriori.

Cum se organizeaza SNV?

SNV este initiat si coordonat la nivel national de Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat. Activitatile propriu-zise sunt dezvoltate, finantate si implementate direct de partenerii locali SNV.

Rolul Pro Vobis este acela de dezvoltare de parteneriate, crearea conceptului si identitatii evenimentului, derularea campaniei nationale de promovare, realizarea si distribuirea de materiale promotionale SNV, gestionarea calendarului national SNV si realizarea publicatiei „Portret de voluntar” , culegerea de poze, rapoarte si marturii la nivel national si reflectarea lor, informare si consultanta privind idei de activitati pentru marcarea SNV pentru partenerii locali, cat si atragerea de resurse pentru coordonarea evenimentului. Pro Vobis nu se implica direct in organizarea evenimentelor locale SNV, insa poate organiza la randul sau evenimente proprii sub umbrela SNV.

Pentru mai multe detalii privind modul de organizare SNV vezi sectiunea Intrebari Frecvente.

Cand are loc SNV?

E simplu de retinut: SNV are loc intotdeauna in fiecare primavara, in cea de-a treia saptamana a lunii MAI. Pentru a simplifica lucrurile, saptamanile le calculam chiar daca nu sunt complete / indiferent in ce zi a saptamanii incepe luna, astfel:

 • SNV 2016: 9-15 mai
 • SNV 2017: 15-21 mai

Cui se adreseaza?

SNV se adreseaza tuturor celor care pot avea un rol in dezvoltarea comunitatii. La baza tuturor actiunilor SNV stau voluntarii – cei deja activi si cei potentiali –  mobilizati de entitatile la care sunt afiliati:
 • organizatiile societatii civile;
 • institutiile publice;
 • unitatile de invatamant;
 • autoritatile locale;
 • companiile responsabile social (care se implica intotdeauna alaturi de o organizatie sau o institutie non-profit);
 • grupurile de initiativa (informale).

Pro Vobis colaboreaza in cadrul SNV doar cu entitati juridice si grupuri organizate, care se pot afilia cu evenimentul devenind parteneri locali. Daca esti o persoana fizica si doresti sa te implici ca voluntar, te rugam sa accesezi Calendarul national pentru a te afilia cu o organizatie locala.

Ce oferim partenerilor locali SNV?

Vezi aici ce iti oferim, concret, prin alaturarea ca partener local la acest eveniment.

De unde a pornit SNV?

Romania a sarbatorit SNV pentru prima oara in 2002, capitalizand vizibilitatea creata in anul precedent de Anul International al Voluntariatului 2001. In 2011, SNV a sarbatorit cea de-a zecea sa editie, care a coincis cu Anul European al Voluntariatului 2011. SNV este o initiativa a asociatiei Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat (pe atunci Centrul National de Voluntariat Pro Vobis) care a devenit astfel coordonatorul SNV la nivel national. Evenimentul a fost implementat de-a lungul anilor cu sprijinul centrelor de voluntariat din Romania, unele dintre care si-au asumat rolul de coordonatori locali ai evenimentului, si este implementat anual de catre sute de parteneri locali din tara.

In Canada (www.volunteer.ca), SNV se sarbatoreste inca din anul 1943 – cand au fost celebrate eforturile celor care au contribuit la reconstructia tarii dupa razboi. SNV este o perioada special dedicata voluntarilor la fiecare inceput de aprilie, pentru a recunoaste activitatea celor care isi pun la dispozitia semenilor timpul si energia in mod voluntar. Saptamana este un prilej de a aduce la cunostinta tuturor contributia esentiala a celor 6,5 milioane de voluntari activi in Canada la bunastarea comunitatilor lor. In Statele Unite ale Americii, SNV (http://www.pointsoflight.org/signature-events/national-volunteer-week) se sarbatoreste din 1974, cand presedintele Nixon a semnat primul ordin executiv de declarare a unei saptamani din aprilie ca fiind dedicata voluntarilor. De atunci, fiecare presedinte a emis o proclamatie anuala prin care se reamintea poporului american importanta voluntariatului si a aprecierii celor peste 50 de milioane de americani care isi dedica timpul si resursele semenilor lor si comunitatii. In Marea Britanie, SNV(www.volunteersweek.org.uk) se sarbatoreste din 1984. Pe parcursul SNV au loc numeroase activitati prin care activitatea voluntarilor este recunoscuta si apreciata public, aratand importanta contributiei celor peste 20 de milioane de voluntari la rezolvarea problemelor comunitatii. Aceste activitati sunt folosite ca activitati de recrutare de noi voluntari.

Evenimente de celebrare la nivel national a voluntariatului au loc in multe alte tari din lume, sub diverse forme (prin saptamani, zile sau festivaluri dedicate). Cateva alte exemple de evenimente nationale puternice dedicate voluntariatului, care ne inspira mereu, sunt cele din Australia si Noua Zeelanda. CEV – Centrul European de Voluntariat isi propune sa mentina aici o lista a evenimentelor nationale de acest tip din Europa.