Tema SNV


Voluntariatul are impact – tema SNV 2023

Pentru unii e suficient să vadă fotografii de la activități sau poate albumele edițiilor trecute SNV ca să  nu aibă nicio îndoială că tema pe care o propunem în acest an este evidentă și nu mai are nevoie de explicații.

Cu toate astea, există încă întrebări simple și justificate, care au rămas de-a lungul timpului fără răspuns.

Câți voluntari sunt de fapt în România? De unde provin ei și ce vârste au?  Ce tip de sarcini au voluntarii? Ce învață cei care fac voluntariat? În ce domenii se implică? Ce reușesc să schimbe împreună? La ce rezultate concrete ajung? Cine și câți oameni beneficiază cu adevărat de aceste activități?

La această ediție vă propunem vouă, partenerilor noștri locali, să studiem împreună peisajul voluntariatului din România și să adunăm cât mai multe date despre organizații, voluntari și rezultatele pe care le obțin prin implicarea lor.

De ce sunt importante datele?

De ce contează răspunsurile la întrebările de mai sus? De ce e oare important să știm mai multe informații despre voluntarii și voluntariatul din România?
O perspectivă completă asupra voluntariatului din România ne poate ajuta să:
  • ne auto-evaluăm:  să vedem câți suntem, cine, ce am reușit să facem, ce schimbări producem de fapt împreună?
  • ne îmbunătățim modului de lucru: să vedem mai exact ce merge bine și unde trebuie să fim mai atenți.
  • câștigăm încrederea: să convingem comunitatea și actorii interesați că suntem un partener de încredere, care merită susținut.
  • încurajăm participarea celorlalți: să îi ajutăm și pe alții să vadă că lucrurile se pot schimba în bine și poate să-i inspirăm să se implice și ei.
  • sărbătorim succesul: atunci când știm exact că l-am atins, îl putem sărbători cu întreaga echipă de voluntari și cu alți parteneri din comunitate.

Ce este acțiunea „Numărăm voluntarii”

  • Este o activitate de voluntariat comună, pentru toate organizațiile din SNV care doresc să se implice.
  • Este una din modalitățile de a participa la tema SNV din acest an.
  • Este o acțiune prin care propunem să culegem împreună informații despre cât mai multe programe de voluntariat, locale și naționale, pentru a putea să sărbătorim voluntariatul în cunoștință de cauză.

Ce fac voluntarii la acțiunea „Numărăm voluntarii”?

  • Parcurg această prezentare pregătită de Pro Vobis;
  • Caută pe internet organizații care implică voluntarii la ei în județ sau în regiune;
  • Contactează organizațiile și programează un interviu;
  • Realizează interviul pe baza formularului pus la dispoziție de Pro Vobis;
  • Notează în formular răspunsurile. 

Ați spus ceva de premii??

Da!!! Pro Vobis va premia primele trei organizații care reușesc să adune cele mai multe răspunsuri.

Premiile 1, 2 și 3 vor consta în sume de bani cu care organizația va putea realiza o activitate sau eveniment de sărbătorire a voluntarilor din echipă!

Pentru a primi unul din cele trei premii organizațiile participante trebuie să cumuleze cel putin 10  interviuri/echipă.

Perioada acțiunii este 2-28 mai, iar premiile vor fi anunțate pe 30 mai, pe pagina de facebook SNV

Ce altceva putem face legat de tema SNV2023?

Pentru alte posibile activități, vă rugăm să urmăriți Banca de idei.

Cum am putea găsi aceste date?”

Cum știm mai bine, și anume.. în echipă!!

Anul acesta, vă propunem să formăm împreună o echipă SNV 2023, la nivel național.

Cu acestă ocazie, putem încerca și un alt tip de voluntariat decât cel cu care ne-am obișnuit, și anume digital, la distanță și cu o activitate de… cercetare! Numărăm voluntarii!!! Și vă invităm să faceți și voi asta împreună cu noi.

Organizațiile sau instituțiile care sunt parteneri locali SNV pot alege să-și implice voluntarii și în aceasă acțiune comunăVoluntarii vor fi instruiți și vor identifica organizațiile din jur, apoi vor realiza interviuri oricând în timpul SNV și ne vor trimite rezultatele lor printr-un formular online. Noi vom aduna toate datele și vom publica un raport care să ofere o imagine mai clară despre cum arată voluntariatul în România!

Ce fac organizațiile în acțiunea „Numărăm voluntarii”

  • Prezintă ideea echipei lor de voluntari;
  • Discută cu voluntarii despre importanța monitorizării datelor, evaluarea impactului și comunicarea lui;
  • Selectează voluntarii care doresc să participe la acțiunea Numărăm voluntarii;
  • Invită voluntarii pe grupul de whatsapp al acțiunii;
  • Explică voluntarilor ce au de făcut folosind această prezentare.

Ce face Pro Vobis la acțiunea „Numărăm voluntarii”?

  • Pune la dispoziția organizațiilor un material de pregătire pentru voluntari;
  • Realizează și promovează formularul de strângere a datelor;
  • Monitorizează progresul pe perioada SNV;
  • Răspunde la orice întrebări despre studiu cu voluntarii implicați, pe grupul de whatsapp;
  • Realizează și promovează rezultatele studiului;
  • Premiază organizațiile care adună cele mai multe răspunsuri.

Cum ne înscriem la acțiunea „Numărăm voluntarii”?

Pentru a participa la acțiunea „Numărăm voluntarii” și la concurs nu e nevoie de o altă înscriere, decât cea obișnuită, de participare în SNV.  Aici veți putea menționa dacă vă propuneți să participați la acțiunea noastră comună.

 

Dacă doriți să aflați mai multe despre monitorizarea și comunicarea impactului activităților de voluntariat, vă învităm să consultați manualul nostru de mai jos. El este destinat în special instituțiilor sociale, însă instrumentele și explicațiile se pot ușor adapta în orice tip de program de voluntariat.

Măsurarea și comunicarea impactului programelor de voluntariat by Pro Vobis

Voluntariatul de familie - tema anului 2022

Ultima perioadă ne-a învățat poate mai multe lecții decât ne-am dorit. Dar ne-a arătat, poate mai vizibil decât oricând, cât de multe lucruri putem face #împreună, câte vieți putem schimba! Ne-a arătat, mai clar ca niciodată, ce înseamnă activitatea voluntarilor și ce puternici suntem atunci când sărim în sprijinul celor de lângă noi.

Anul acesta, vă propunem să sărbătorim voluntariatul exact așa, #împreună cu cei de lângă noi, fie că au fost voluntari și înainte sau sunt la prima încercare: vă propunem să organizăm activități împreună cu cei pe care îi considerăm parte din familie!

Voluntariatul de familie se întâmplă atunci când membrii unei familii, participă #împreună la o activitate în beneficiul comunității.  Voluntariatul de familie merge dincolo de definițiile familiei – fie ele juridice sau religioase – și își propune să îi adune la un loc pe cei care simt această legătură puternică.

Vezi mai jos, ce înseamnă și cum poate să arate acest tip de voluntariat!

Puteți găsi câteva idei de activități și în Banca de idei. Vă provocăm așadar să găsiți activitatea potrivită, să invitați voluntarii să vi se alăture împreună cu familiile lor și completați harta SNV, propunând, ca de obicei orice activitate:

  • de voluntariat
  • de promovare a voluntariatului, sau
  • de celebrare a voluntarilor și a activității lor!

******************

De la un an la altul, Săptămâna Națională a Voluntariatului a tot crescut și s-a dezvoltat. În același timp, s-a dezvoltat și voluntariatul în România. Creștem împreună pe tot parcursul anului, așa că nu trebuie să ratăm ocazia de a sărbători acest lucru, tot împreună, în această săptămână care ne e atât de dragă. Am schimbat culori, îndemnuri, experiențe și ne-am lăudat, tot împreună, cei mai activi voluntari.