Implicarea minorilor


Conform legislatiei in vigoare, voluntarii trebuie sa aiba 16 ani impliniti (sau 15 ani, daca se obtine acordul parintilor). Acest aspect aduce schimbari semnificative in derularea activitatilor de voluntariat in scoli si gradinite, care implica copii cu varste sub cea de 15 ani.

Educatia pentru voluntariat, un concept pe care il propunem, incepe din scoala sau chiar de la gradinita, unde copiii sunt implicati in diverse activitati pentru construirea spiritului civic si de solidaritate. Implicarea lor ca beneficiari sau invatacei in activitati de voluntariat desfasurate de cei mari este extrem de valoroasa pentru dezvoltarea lor ca oameni responsabili.

Pro Vobis – Centrul National de Resurse pentru Voluntariat, in calitate de coordonator national al evenimentului Saptamana Nationala a Voluntariatului (SNV), recomanda pe aceasta cale unitatilor scolare respectarea legislatiei in vigoare in ceea ce priveste voluntariatul si organizarea in SNV a unor activitati de educatie pentru voluntariat, in cadrul carora copiii sub 15 ani devin beneficiari ai activitatilor de voluntariat desfasurate de voluntari (persoane peste 15 ani). Va recomandam asadar derularea activitatilor prin implicarea de voluntari – persoane peste 15 ani, care pot fi parintii copiilor sau alti voluntari atrasi din comunitate – si implicarea copiilor sub 15 ani doar ca beneficiari ai acestor activitati de educatie pentru voluntariat. Va rugam, prin urmare, sa raportati copiii sub 15 ani implicati in activitati strict la categoria Beneficiari, in cadrul SNV. Pro Vobis isi rezerva dreptul de a refuza parteneriatele cu institutiile care nu respecta legislatia in vigoare si regulamentul SNV.

LEGISLATIE:

Conform Legii 78/ 2014 privind reglementarea activitatii de voluntariat din Romania:

Art. 3

e), „voluntarul este orice persoana fizica, fara deosebire de rasa, origine etnica, religie, sex, opinie, apartenenta politica, care a dobandit capacitate de munca potrivit legislatiei in domeniul muncii si desfasoara activitati de voluntariat”

Conform Codului Muncii in vigoare:

Art. 13

(1) Persoana fizica dobandeste capacitate de munca la implinirea varstei de 16 ani.

(2) Persoana fizica poate incheia un contract de munca in calitate de salariat si la împlinirea varstei de 15 ani, cu acordul parintilor sau al reprezentantilor legali, pentru activitati potrivite cu dezvoltarea fizica, aptitudinile si cunostinţele sale, daca astfel nu ii sunt periclitate sanatatea, dezvoltarea si pregatirea profesionala.

Pentru intrebari legate de legislatia in vigoare va sugeram sa contactati juristul din cadrul Inspectoratului Scolar de care apartineti.