Începe SNV 2019 – Comunicat de presa


Am ajuns la a 18-a ediție a Săptămânii Naționale a Voluntariatului! Anul acesta, în perioada 13-20 mai 2019, sărbătorim din nou voluntariatul prin intermediul a peste 150 de activități care implică mii de voluntari din toată țara, având chiar și o activitate desfășurată în Republica Moldova.

Pentru a marca maturizarea asociată cu vârsta împlinită, ne-am propus Obiective Majore, mai exact promovarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Astfel, tema acestei ediții este ,,Voluntariat pentru Dezvoltare Durabilă”, prin care atragem atenția asupra Agendei 2030. Aceasta cuprinde 17 Obiective adoptate de liderii lumii pentru a răspunde celor mai mari provocări actuale în scopul construirii unui viitor cât mai bun. Mai multe detalii despre tema ediției aici. Alegând această temă și sloganul #FacBine, am încurajat partenerii din toată țara să acționeze în direcția dezvoltării durabile, oferindu-le materiale care să faciliteze familiarizarea cu Agenda 2030 și acțiunile pe care le pot face pentru atingerea Obiectivelor. În plus, am lansat chiar și un Concurs de Idei, cu sprijinul FOND Romania. Cei 25 de câștigători vor promova Agenda 2030 prin diferite acțiuni creative pe parcursul acestei săptămâni.

La fel ca Agenda 2030, acțiunile din această ediție SNV vor aborda o gamă largă de nevoi ale diferitelor comunități implicate. Voluntari de toate vârstele se vor implica în activități care promovează fie întreaga Agendă, fie Obiective specifice. Câteva exemple de tipuri de activități sunt ateliere de creație și educative, acțiuni de ecologizare, spectacole caritabile, târguri, campanii de informare, dezbateri și expoziții. În acest an, scopul lor merge dincolo de promovarea și sărbătorirea voluntariatului, multe dintre ele propunându-și sensibilizarea publicului privind diverse cauze precum accesul limitat la educație sau condițiile precare de trai ale anumitor grupuri sociale. Voluntarii se vor informa despre acțiuni pe care fiecare dintre noi le poate face pentru ca în 2030 să putem fi mândri de atingerea Obiectivelor.

Având în vedere faptul că Obiectivele sunt ambițioase și complexe este nevoie de contribuția fiecăruia dintre noi și ne bucurăm să vedem implicarea multor voluntari, diverși, dar motivați de aceeași dorință de a face bine. De la preșcolari la bunici, de la oameni din mediul ONG și cel corporatist la instituții sociale (consilii locale, DGSAPC, primarii, biblioteci), voluntari din toată țara ne învață să fim parte din schimbare în această săptămână. Detalii cu privire la calendarul activităţilor desfăşurate în cadrul SNV2019 sunt disponibile  în Calendarul SNV 2019.

În spiritul dezvoltării durabile, ne dorim ca inițiativele născute cu ocazia SNV 2019 să persiste în timp, iar sloganul #FacBine să ne ghideze acțiunile zi de zi.

Contact: snv@provobis.ro.


SNV este un eveniment naţional care are loc în fiecare an în a treia săptămână a lunii mai. Ajuns la a 17-a ediţie, evenimentul are ca scop principal mobilizarea organizaţiilor şi instituţiilor pentru promovarea şi recunoaşterea importanţei voluntariatului în comunitate. Evenimentul este coordonat de Pro Vobis – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat, din Cluj-Napoca şi activează organizaţii, instituţii şi voluntari din toată ţara.

An de an, evenimentul implică mii de voluntari şi sute de parteneri din localitati urbane şi rurale aparţinând aproape tuturor judeţelor din România. Alături de Ziua Internationala a Voluntarilor (5 decembrie) şi Ziua Internaţională a Managerilor de Voluntari (5 noiembrie), SNV este un eveniment etalon în peisajul voluntariatului din România, care promovează implicarea şi responsabilitatea civică.


Concursul de idei a fost organizat de Pro Vobis în cadrul proiectului „SNV.18 – Obiective Majore”, finanțat de FOND Romania în cadrul proiectului  “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021”.

Proiectul “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU Presidency Project 2019-2021” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de platforma finlandeză pentru dezvoltare Fingo, platforma FOND România, platforma croată CROSOL și CONCORD, Confederația Europeană de ONG-uri pentru dezvoltare.