Regulamentul concursului


Scopul concursului

Concursul îți propune să aducă în prim plan tema locuirii și să contribuie astfel în mod activ la informarea, promovarea și implicarea voluntarilor și persoanelor din comunitate în acțiuni ce cresc gradul de conștientizare în legătură cu această componentă esențială a vieții noastre de zi cu zi – dreptul la locuire.

De ce?

Locuirea stă de multe ori la baza dezvoltării, și totuși în prezent aproape 1.6 miliarde de oameni de pe glob trăiesc fără un acoperiș decent deasupra capului. Dreptul la locuire reprezintă una dintre condițiile de bază pentru eradicarea sărăciei, având efecte directe atât asupra educației și oportunităților de dezvoltare, cât și asupra altor multe Obiective de Dezvoltare Durabilă. 

Provocarea pe care o lansăm este de a organiza activități și evenimente concrete care să abordeze acest subiect, care poate părea absolut firesc și neproblematic pentru unii dintre noi, pentru a-i face și pe alții să înțeleagă interdependența dintre dreptul la locuire și multe alte componente ce țin de un trai decent. 

Să pornim de aici și să vedem ce putem construi împreună, prin voluntariat!

Cum?

Prin organizarea de evenimente care aduc în discuție locuirea. Opțiunile sunt infinite, iar abordările, cu cât sunt mai ingenioase, cu atât vor fi mai apreciate. Puteți organiza evenimente care să găzduiască un cadru de discuție (dezbateri, expoziții, conferințe), evenimente care să încurajeze conștientizarea problemelor legate de locuire (seri de film tematice, ateliere, quiz-uri) sau chiar acțiuni creative (re-construcția unei case, biblioteca vie cu persoane care au rămas fără adăpost și vor să împărtășească din experiența lor, vânători tematice de comori (treasure hunts).

Pentru inspirație, noi, echipa Pro Vobis vă propunem și un Kit de evenimente pe tema locuirii – care include atât descrierea evenimentelor cât și o listă de materiale necesare și „instructiuni” de comunicare, măsurare a impactului, siguranța voastră și a participanților și posibilitate de transformare a evenimentului într-unul online.

Vă provocăm să vă puneți amprenta proprie și să propuneți evenimente creative inedite, care să genereze interes și reflecție asupra acestei teme, în rândul grupurilor țintă pe care le abordați!

Ce ne dorim să promovăm în cadrul acestor evenimente?

Prin toate evenimentele și acțiunile voastre, vrem să transmitem un mesaj clar – dreptul la locuire contează și trebuie luate măsuri concrete pentru a oferi oamenilor din toată lumea șansa la un trai decent. Ce ne dorim este ca evenimentele implementate să aibă nu doar o dimensiune locală, ci să abordeze și magnitudinea problemei locuirii la nivel global. Am văzut deja în acest an cât de mult ne poate afecta ceva ce se întâmplă pe cealaltă parte a globului.

De asemenea, ne dorim să punem accent pe contribuția personală pe care fiecare dintre noi o poate avea în găsirea de soluții sau susținerea inițiativelor care abordează locuirea.

În ce constă premiul? 

Pentru că eforturile voastre de a face lumea un loc mai bun și de a trece la acțiune merită răsplătite, premiul pe care vi l-am pregătit va conține următoarele elemente:

  • 1 joc Zestrea
  • 1 joc Orașul durabil
  • 3 jocuri de carduri pe tema locuirii
  • stickere (de 5 tipuri)
  • 15 plăsuțe cu căsuțe
  • 20 de agende
  • 20 de tricouri SNV

!!! Pentru a menține siguranța celor implicați, pachetul va conține și 1 litru de dezinfectant și măști pentru 20 de persoane. Dacă evenimentul dumneavoastră implică mai multe persoane, vă rugăm să vă asigurați că și acestea vor beneficia de echipament de protecție.

Încrierea în concurs: 

Înscrierea se face prin completarea formularului de la finalul Regulamentului până pe data de 20 august 2020, ora 23.59.

Fiecare organizație sau instituție poate înscrie în concurs câte un eveniment. Acesta poate consta în una sau mai multe activități, care se pot desfășura pe parcursul uneia sau a mai multor zile din cadrul SNV 2020.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească evenimentul:

  • Să se desfășoare în Săptămâna Națională a Voluntariatului  (7-13 septembrie 2020).
  • Să fie creat un eveniment de Facebook în care pagina „Săptămâna Națională a Voluntariatului” să fie adăugată drept „Coorganizator” (Co-host)                       *Evenimentul de Facebook poate fi creat și după anunțarea rezultatelor de la concurs, dar câștigătorii au obligativitatea de a face acest lucru.
  • Să informeze sau să implice publicul într-o manieră creativă în a înțelege problematica locuirii
  • Să promoveze modurile în care ne putem implica în susținerea dreptului la locuire
  • Să se desfășoare cu sprijinul și/sau implicarea directă a unei echipe de voluntari

Criterii de selecție

  • Relevanța evenimentului propus în relație cu scopul concursului.
  • Legătura directă între activitățile propuse și obiectivul sau obiectivele evenimentului.
  • Măsurile de protejare a sănătății celor implicați.
  • Numărul estimat de persoane informate despre dreptul la locuire și problematica locuirii în general.
  • Gradul de implicare al voluntarilor – numărul și rolurile pe care le au în organizare.
  • Impactul pe care evenimentul îl poate avea.
  • Creativitatea evenimentului.

Cine poate înscrie evenimente în concurs?

Orice organizație sau instituție care implică voluntari în activitatea sa curentă sau un grup de inițiativă.

Pregătiri pentru înscriere:

Înainte de a completa formularul de înscriere, vă rugăm să încărcați aici sigla organizației sau a instituției voastre. https://drive.google.com/drive/folders/1Gdlg-SeioOVoUWV4JI9gLO5puc1O3GeV?usp=sharing.

Sigla poate fi încărcată în orice format, dar este de preferat să fie de o calitate bună. Pentru a o identifica cu ușurință, vă rugăm să denumiți fișierul încărcat cu numele organizației sau al instituției voastre.

Pentru a încărca un fișier, deschideți link-ul de mai sus, deschideti folderul cu sigla și mutați cu ajutorul mouse-ului fisierul/imaginea pe pagina deschisă (drag and drop).

Tot în pregătirea pentru înscriere am realizat un mic curs online, care să te ajute să aflii mai multe despre tema ediției. Cursul Casă, dulce casă, tratează în detaliu, problemele globale referitoare la locuire. Cursul este creat pentru elevi sau profesori, pentru tineri, adulți sau seniori – pentru toți care sunt curioși să afle mai multe despre ce înseamnă locuirea în lume. Am încercat să folosim un limbaj prietenos, cu explicații clare, imagini și video-uri, pentru a ne asigura că poate fi parcurs cu ușurință, ba chiar cu plăcere, în orice context. Cursul este deja activ și poate fi accesat aici: https://provobis.moodlecloud.com/. Pentru a face mai ușor procesul de înscriere, am pregătit aici un set complet de instrucțiuni!

După câștigarea concursului:

Dacă vă veți număra printre câștigători, vom încheia un acord de parteneriat pentru ediția acestui an și va trebui să creați un eveniment pe Facebook, pe care să îl găzduiți împreună cu pagina SNV (co-host).

Nu vă faceți nici o grijă, veți primi modelul de acord de parteneriat de la noi, iar instrucțiunile de creare ale evenimentului sunt aici.

Atenție!

Deși are loc în perioada SNV, acest concurs nu vine să înlocuiască activitățile obișnuite. Puteți alege să realizați activități pe tema Orașe și comunități durabile și fără a le înscrie în concurs (dacă nu au o componenta clară legată de locuire) sau puteți propune activități standard de voluntariat ca și în edițiile anterioare SNV, pe care le veți înscrie independent de acest concurs. Puteți vedea aici regulamentul SNV.

Prin câștigarea concursului, activitatea propusă va fi înscrisă automat în calendarul SNV. În situația în care nu vă aflați printre câștigători, puteți alege dacă să includem sau nu activitatea în SNV, fără a fi necesar să completați un alt formular.

Dacă sunteți gata de înscriere, completați formularul de mai jos! Mult succes :)

Formular de înscriere