Voluntariatul intergenerational la editia a XVII-a SNV


SNV a ajuns la editia cu numarul 17. De la prima sa editie si pana acum a crescut si s-a schimbat, cu ajutorul partenerilor locali, asa cum a crescut si s-a schimbat si voluntariatul in Romania. Putem vedea cu usurinta si cu mare bucurie cum tot mai multi voluntari se implica, in activitati si programe tot mai diverse.

Ne dorim ca si in aceasta editie sa sarbatorim aceasta varietate! Sa aducem in lumina reflectoarelor si sa promovam tipuri diferite de activitati de voluntariat care se desfasoara atat la noi in tara, cat si prin alte colturi ale lumii. Credem ca in acest fel putem invata mai multe unii de la altii, putem impartasi mai multe experiente si putem inspira noi idei de proiecte frumoase cu oameni generosi, acolo unde este nevoie de ei.

Din acest motiv va propunem ca tema editiei SNV 2018 sa fie voluntariatul intergenerational!

Daca nu ati mai auzit pana acum de aceasta varianta a voluntariatului, nu va faceti griji! Aveti cateva detalii mai jos, iar in saptamanile care urmeaza va vom trimite exemple de bune practici in acest domeniu si idei pe care le puteti implementa inca de la aceasta editie, dar si dupa ce saptamana se incheie.

Se poate vedea din cele 16 editii anterioare, dar si din experienta pe care o avem fiecare dintre noi, ca voluntariatul poate fi o activitate pentru toti, indiferent de nivelul de educatie sau cunostinte, de locul de provenienta, de etnie sau statut social. El poate fi practicat de oricine, indiferent de varsta.

Voluntariatul intergenerational aduce laolalta tineri cu seniori, voluntari din generatii diferite, care desfasoara o activitate impreuna, lucreaza cot la cot, adesea in perechi sau echipe mai mici, si astfel reusesc sa realizeze uneori chiar mai mult decat si-au propus.

Experienta practica ne arata ca acest tip de voluntariat poate avea urmatoarele efecte:

  • O mai mare intelegere intre cele doua grupe de varsta, prietenii sau relatii considerabil imbunatatite intre tineri si seniori;
  • Incredere in sine crescuta, pentru ambele parti;
  • Imbunatatirea unor abilitati sau chiar dezvoltarea unor noi abilitati: in randul tinerilor – abilitati sociale, de comunicare; in randul seniorilor – abilitati digitale (pentru a da doar cateva exemple);
  • Imbunatatirea nivelului de sanatate in randul seniorilor si scaderea sentimentului de singuratate;
  • Cresterea gradului de coeziune al comunitatii si diversificarea activitatilor de voluntariat.

Asadar, va invitam sa va uitati in jur, sa creati un grup de voluntari de toate varstele, sa identificati probleme mai mici si mai mari pe care ei le pot aborda impreuna si sa incepeti sa le planificati. Asteptam cu nerabdare sa vedem si sa auzim despre povesti noi si frumoase de voluntariat intergenerational, in cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului 2018.