20 de… beneficii ale voluntariatului


Știm cu toții deja că voluntariatul ne face bine, atât nouă cât și pentru care ne implicăm. Haideți să privim totuși mai de aproape și să înțelegem concret cum și de ce ne e mai bine când facem voluntariat.

Am pregătit o listă de 20 de beneficii (și am zice tot atâtea motive!) pentru care voluntariatul merită atenția ta.

  1. Educație și învățare. Voluntariatul poate completa foarte frumos educația formală, mai ales pentru tinerii aflați în plină dezvoltare. Un exemplu bun sunt proiectele de service-learning. Cu toate acestea, voluntariatul e plin de oportunități de învățare și pentru adulți.
  2. Socializare. Atmosfera într-o echipă de voluntari este cel mai adesea plină de energie și entuziasm, e un loc unde avem șansa să cunoaștem oameni noi, să stabilim relații semnificative și pur și simplu să ne simțim bine în compania altor voluntari.
  3. Networking. Un al beneficiu care vine mână în mână cu socializarea este crearea unor contacte din domenii diverse care pot duce mai târziu la colaborări neașteptate și inițiative de succes.
  4. Împlinire. E de prisos să mai spunem că ne simțim bine atunci când facem un bine. Dar cu cât facem asta mai constant, cu atât și atitudinea și dispoziția noastră vor fi mai pozitive.
  5. Sănătate mintală. Acest aspect extrem de relevant acum a început să fie privit și din perspectiva acțiunilor de voluntariat iar studiile existente ne spun că voluntariatul poate combate cu succes depresia și anxietatea, și chiar reduce riscul apariției acestora! Un element cheie este contactul cu ceilalți și faptul că ne formăm un sistem solid de susținere pe care ne putem sprijini în momente dificile.
  6. Experiență profesională. Putem face voluntariat în orice domeniu. Chiar avem șansa să experimentăm și să învățăm despre diferite tipuri de joburi asumându-ne diferite roluri în proiecte de voluntariat. 
  7. Dezvoltarea abilităților. Prin implicare în diverse acțiuni sau proiecte, în timp ce contribuim și ajutăm o comunitate, avem oportunitatea să ne dezvoltăm o mulțime de abilități, fie ele de organizare, comunicare, muncă în echipă, negociere, coordonarea unui proiect, sau uneori chiar și abilități tehnice dacă avem un mentor sau coordonator care ne poate sprijini.
  8. Sănătate fizică. Cele mai multe activități de voluntariat ne țin activi și în mișcare, iar asta susține un corp sănătos și energic.
  9. Ești parte din soluție. Când începem să adresăm o problemă sau o nevoie, deja am făcut pași importanți, nu mai suntem doar niște observatori ci suntem parte activă din soluție!
  10. Conexiunea umană. A dedica din timpul și resursele tale pentru o cauză în care crezi e un sentiment deosebit, dar a face asta cot la cot cu alții care împărtășesc aceeași viziune și valori este absolut minunat!
  11. Înveți despre responsabilitate. A învăța să fii responsabil este nu doar esențial dar foarte benefic mai ales pentru tineri. Cu cât mai repede îi pregătim pe cei mai mici să își asume responsabilități, cu atât se vor dezvolta mai echilibrat și mai ancorați în realitate.
  12. Relaxare. Voluntariatul nu este doar lapte și miere, desigur, dar există totuși suficiente activități plăcute și relaxante cum sunt de exemplu unele acțiuni la centrele de salvare și îngrijire a animalelor.
  13. Șansa de a fi un exemplu. Prin implicare în rezolvarea unei probleme nu doar că te dezvolți dar oferi un exemplu pozitiv în jurul tău și ai șansa să-i inspiri și pe alții să să te urmeze.
  14. Apartenență la o echipă. Cum spuneam mai sus, echipele de voluntari sunt de obicei energice și gata de acțiune, avântul e mai mare când facem parte din astfel de echipe, iar impactul e pe măsură!
  15. Exersezi anumite abilități pe care altfel le folosești rar. Putem fi extrem de creativi când vine vorba de voluntariat. Chiar dacă avem abilități pe care nu avem șansa să le valorificăm, putem identifica un proiect de voluntariat care are nevoie de exact acele cunoștințe și deprinderi. Fie pentru a le pune direct în aplicare, fie poate pentru a-i învăța pe alții.
  16. Expunere la culturi diferite. Un avantaj al voluntariatului este că oferă acest cadru de colaborare internațională și prin interacțiunea cu oameni și obiceiuri diferite, inevitabil ajungem să cunoaștem mai mult, să înțelegem mai mult și să creștem ca oameni.
  17. Contribuția la comunitate. Implicarea în comunitate ne dă un simț al responsabilității dar și un sentimentul ca avem puterea să schimbăm ceva, să ne unim forțele și să construim mai departe comunități puternice și reziliente.
  18. Conectarea la realitate. Realitatea noastră devine cu totul alta când suntem în plină acțiune, cu mânecile suflecate și față în față cu diverse probleme sau nedreptăți, ceea ce ne sensibilizează și ne aduce o înțelegere mai complexă asupra lumii.
  19. Perspectiva. Dacă în unele cazuri ne lărgim perspectiva prin a face câțiva pași înapoi, în voluntariat e nevoie să facem pași înainte, înspre comunitățile care au nevoie de noi, să fim acolo aproape expuși și la alte realități decât cele cu care ne-am obișnuit.
  20. Recunoștința. Ultima dar nu cea din urmă, recunoștința este mereu prezentă în acțiunile de voluntariat. Suntem recunoscători pentru că reușim să aducem o schimbare, pentru oamenii pe care îi cunoaștem, pentru cei ce ne susțin și pentru cei cu care ne unim forțele pentru a face bine.

Noi ne-am oprit la 20, dar vrem să aflăm ce alte beneficii și bucurii găsiți în voluntariat.