Luni, de SNV!


In frumosul oras port Constanta, un grup de 10 voluntari activi, coordonati de ONG Mare Nostrum, a hotarat sa faca un proiect pentru pasarile din oras si, prin aceasta, pentru intreaga comunitate care se bucura de ele. Au decis sa transforme, in cadrul unui atelier de lucru manual la sediul organizatiei, PET-uri de 1,5 -2 l colectate de ei insisi in hranitoare pentru pasarile din parcul Tabacariei, pentru a-l face mai prietenos pentru animale. Aceste hranitoare au fost facute din materiale uzuale, pentru a educa oamenii ca pana si reutilizand materialele care se gasesc in orice gospodarie pot contribui la dezvoltarea habitatului pasarilor din oras. Hranitoarele au fost mai apoi agatate cu sfoara in copacii din parc. Atmosfera de la atelierul de creatie a fost una foarte relaxata, distractia si glumele fiind la ordinea zilei. Toate acestea au fost ideeile voluntarilor, care ne-au declarat ca au facut o sesiune intensa de brainstorming pentru a dezvolta aceasta activitate. Ei au in plan pe viitor continuarea proiectului, deoarece a fost un succes. Suntem foarte curiosi daca si pasarile vor accepta aceasta provocare!

In padurea Delea din apropierea Vasluiului, 25 de liceeni harnici si voiosi de la Liceul Tehnologic „Ion Mincu” s-au adunat cu un singur gand, acela de a igieniza zona, aflata chiar in vecinatatea institutiei. Inarmati cu manusi si saci menajeri pusi la dispozitie de Primaria Municipiului Vaslui, de asemenea partenera in proiect, voluntarii nu s-au sfiit sa se murdareasca pentru binele comunitatii. Ajutati si de firma locala de salubritate, care a transportat sacii, acestia au colectat 20 de saci menajeri. Atmosfera de pe parcursul activitatii a fost una destinsa si foarte relaxata, dar dezamagirea si-a facut si ea simtita prezenta printre voluntari cand au vazut indiferenta societatii fata de zonele verzi din apropiere. De aceea,  au afirmat ca vor continua cu siguranta actiunile de igienizare si in viitor!

Voluntarii din Bistrita si cei din Nasaud au profitat de Saptamana Nationala a Voluntariatului pentru a se intalni, a face schimb de experinta si a se implica, impreuna, intr-o frumoasa actiune de voluntariat. Astfel, 20 de voluntari ai Asociatiei Impact Bistrita si 15 voluntari ai Centrului de Voluntariat Nasaud si ai Asociatiei Eco-Silvic Nasaud au conlucrat pentru a aduce copiilor din Centrul Scolar Lacrima, din Nasaud, un strop de fericire. Voluntarii din Nasaud s-au aflat la prima lor experienta de acest gen si, ajutati de voluntarii cu mai multa experienta de la Bistrita, au reusit sa creeze o atmosfera prietenoasa si distractiva. La debutul actiunii, voluntarii au defilat pe strazile orasului, pentru a promova voluntariatul. Apoi, ajunsi la Centrul Lacrima, s-au jucat 3 ore cu copiii cu dizabilitati si au legat prietenii. Acest eveniment a avut un mare succes si a fost doar din primul pas al programului, din toamna activitatea lor de voluntariat in centrul Lacrima devenind una permanenta.

Fundatia Solidaritate si Speranta filiala Savinesti a invitat ONG-uri din zona rurala la un seminar despre voluntariat. Cei 30 de reprezentanti prezenti au discutat despre beneficiile voluntariatului in Romania, Europa, asemanarile si diferentele dintre ele, despre importanta instruirii voluntarilor si a formarii coordonatorilor de voluntari. Noutatile din domeniul voluntariatului, aduse de modificarile aduse de noua lege a voluntariatului 78/2014, au trezit interesul participantilor. Evenimentul face parte dintr-un proiect de promovare a voluntariatului in randul ONG-urilor din regiune si campania de promovare va continua in alte 10 localitati inconjuratoare.

La Resita, totul a inceput cu o invitatie venita din partea Centrului de Voluntariat Resita. Invitatia, adresata jurnalistilor din oras, a fost aceea de a participa, de aceasta data ca voluntari, la pregatirea unei mese surpriza pentru 30 de elevi dintr-o zona defavorizata de langa Resita. Raspunzand cu incantare invitatiei inedite, proaspetii voluntari si-au asumat cu seriozitate rolul de bucatari si au pregatit un meniu delicios si frumos colorat pentru copii, spre bucuria acestora:  ciorbita, hamburger si profiterol cu inghetata, hitul zilei. Atmosfera a fost una foarte placuta, motiv pentru care jurnalistii, care au prins de acum gustul voluntariatului, isi propun sa continue activitatea, periodic.

Voluntarii de la Colegiul Tehnic Matei Basarab din Caracal, coordonati de doua doamne profesoare, au intreprins o frumoasa actiune umanitara la Spitalul Social din oras, pentru a socializa cu varstnicii internati acolo. Grupul de 43 de voluntari format din elevi si cadre didactice au dus pachete cu cadouri si au socializat cu beneficiarii, inseninandu-le fruntile imbatranite de ani. Atmosfera a fost emotionanta, voluntarii, dar si varstnicii, fiind impresionati pana la lacrimi de povestile de viata si de amintirile impartasite. La acest eveniment au participat si viceprimarul localitatii si directorul spitalului, care au fost impresionati de succesul actiunii si spera ca astfel de initiative se vor repeta. De asemenea, profesorii coordonatori spun ca vor reveni cu drag, deoarece simt ca pot oferi in acest fel un pic de sprijin batranilor si pot dezvolta, in acelasi timp, spiritul civic al elevilor care participa ca voluntari.

Voluntarii Asociatiei Musatinii Roman au gandit un concurs de desene pe asfalt pentru 38 de copii de la Centrul de zi „Calistrat Hogas” si de la Centrul  Episcopia Romanului, pentru a atrage atentia asupra importantei comunicarii cu copiii din jurul nostru. Tema le-a dat batai de cap voluntarilor, deoarece si-au dorit sa fie ceva creativ, care sa descopere latura emotionala a copiilor si sa reflecte viziunea lor despre un subiect foarte drag tuturor: copilaria. Inarmati cu creta colorata, voluntarii i-au sprijinit pe micii artisti sa isi dea frau liber imaginatiei pe terenul de joaca, dar si pe strada. Timp de o ora jumatate, pe o vreme foarte frumoasa si intr-o atmosfera foarte destinsa, cei prezenti au colorat, au povestit despre copilarie si au strans prieteniile deja existente. A fost prima actiune de acest gen din acest an, insa ea va cotinua toata saptamana.

*Acestea sunt doar cateva din povestile de implicare din Saptamana Nationala a Voluntariatului (culese de internii SNV, carora le multumim pentru ajutor!). Pentru lista completa a evenimentelor vezi sectiunea Calendar. Urmareste actiunea si pe pagina noastra Facebook!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.